Zimbabwe doları iade ABD doları cepte
Zimbabwe doları iade ABD doları cepte
Zimbabwe doları iade ABD doları cepte
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde hükümlü bulunan Nijeryalı Ochuko Okotie, 5 yıl önce gözaltına alındığında uyuşturucu parası sayılan 1.800 dolarına el konulurken, Türk, Nijerya ve Kamerun paraları kendisine iade edildi.
6 çocuk annesi Ochuko Okotie’nin hayatı 2008 yılında İstanbul’a gelmesiyle değişti. Atatürk Havaalanında uyuşturucu bulundurmak iddiasıyla gözaltına alınan Okotie’nin üzerindeki Türk, Nijerya ve Kamerun paralarına ve 1.800 dolara el konuldu. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Ochuko Okotie için eziyetli bir süreç başladı.
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Ocak 2009 tarihinde Okotie’yi “uyuşturucu madde ithal etme” suçlamasıyla 12 yıl 6 ay hapis ve 24 TL adli para cezasına mahkum etti. Okotie’ye, Türk, Nijerya ve Kamerun paraları iade edilirken, 1.800 dolarına ise “uyuşturucu parası” olduğu gerekçesiyle el konuldu.
BU PARA TRANSFERİM İÇİN GEREKLİ
Parasının iade edilmesi için defalarca mahkemeye başvurduğunu, ancak her seferinde bu talebinin reddedildiğini belirten Okotie, “Mahkeme bana ait olan dolarları, uyuşturucudan elde edilmemesine rağmen uyuşturucu parası saydı ancak üzerimdeki diğer Türk, Nijerya ve Kamerun paralarını iade etti. Söz konusu para dolar olunca mı suç kapsamına giriyor?” diye sordu. Geri kalan cezasını ülkesi Nijerya’da çekmek istediğini, el konulan parasının geri verilmemesi durumunda ülkesine transferinin mümkün olamayacağını dile getiren Okotie, cezaevinde yaşadığı sıkıntıları şöyle aktardı: “2008 yılından beri cezaevindeyim. Bana maddi ve manevi açıdan destek verecek kimsem yok. Bana iade edilen Türk, Nijerya ve Kamerun paralarıyla mahkemenin verdiği para cezasını ödedim. Cezaevinde hayat pahalı. İhtiyaçlarımı karşılamak için sabahları tüm koğuşların çöplerini topluyordum. Ancak cezaevi idaresinde aldığım ayda 60 TL ihtiyaçlarımı karşılamadığı için bu işi de bıraktım.”
İHD’YE YARDIM ÇAĞRISI
“Şimdi ise hiçbir gelir kaynağım kalmadı. Tek umudum ülkeme transfer edilmek, ancak el konulan paramı alamazsam yıllarca burada sürüneceğim. Benimle aynı durumda olup, uyuşturucudan alınan diğer kadınların paraları iade edilirken, ben paramı neden alamıyorum? Bu durum beni ruhsal olarak çökertti.”
AİHM’e başvurmak isteyen Okotie, içine düştüğü durum konusunda İnsan Hakları Derneğine ve kuruluşlarına yardım çağrısında bulundu.