2. Ortadoğu Kadın Konferansı Beyrut'ta başladı

2. Ortadoğu Kadın Konferansı “Kadın Birliği ile Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla başkent Beyrut’ta başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinden 100’ü aşkın delegenin katılım sağladığı 2. Ortadoğu Kadın Konferansı Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta başladı. 2 gün sürecek olan konferansta Ortadoğu’nun içinde bulunduğu durum, bölgedeki kadınların mücadele deneyimleri ve ortak esasları tartışılacak.

İlki 2013’te Amed’de yapılan Ortadoğu Kadın Konferansı’nın ikincisi bu sabah mesajlarla başladı. Hazırlık Komitesi adına Hanan Osman’ın açılış konuşması yaptığı konferansa KJK Koordinasyonu, YNK'nin kadın örgütü Yekitiya Jinani Kurdistan, Şengal’den Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), Türk zindanlarındaki siyasi tutsaklar adına Leyla Güven mesaj gönderdi.

ÇELİŞKİ-ÇATIŞMALAR VE KADININ ROLÜ

Konferansın ilk oturumunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki mevcut krizler ve kadınların rolü tartışıldı. Yemen’den Anjela Al Mumary’nin yönettiği oturuma konuşmacı olarak Lübnan’daki Jîn Kadın Kurumu’ndan Büşra Ali, İran’dan Meryem Zolfagharianaliabad, Fas’dan Hatice Riyadi ve Kuzey Doğu Suriye’den Lina Bereket katıldı.

Büşra Ali, “Son 10 yıldaki çelişki-çatışmalar ve rolümüz” başlıklı konuşmasında küresel kapitalist güçler ile statükocu bölge devletleri arasında yaşanan Üçüncü Dünya Savaşı’na dikkat çekti. Son 10 yılda yaşanan gelişmelerin bunun bir parçası olduğuna dikkat çeken Ali, bu aktörlerin yanı sıra üçüncü dinamik olarak kadın öncülüğünde toplumsal mücadelelere dikkat çekti. Büşra Ali, bölgedeki kadın özgürlük mücadelesinin toplumsal özgürlük mücadelesinin öncülüğünü yerine getirdiği oranda sonuç alınabileceğini vurguladı.  

'İRAN'DA ÖRGÜTLENME ÇABALARI YÜKSEK'

İran’dan kadın hakları savunucusu Meryem Zolfagharia, “Bölgede ulus-devlet ve iktidar gerçeği” konulu bir konuşma yaparak, özellikle cinsiyetçilik, dincilik ve milliyetçiliğin etkilerini ele aldı. Konuyu İran özelinde anlatan Zolfagharia, burada evlenme yaşının 13 olarak belirlenmesi sonucu çocuk yaşta zorla evliliklerin yaygınlığına dikkat çekti. Meryem Zolfagharia, kadın aktivistlere yönelik çok ağır baskıların uygulandığını vurgulayıp, siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın durumuna dikkat çekti. Zolfagharia, konuşmasında ayrıca İran İslam Devrimi öncesinde kadınların katılımının yüksek olmasına rağmen örgütlü olmadığını ancak mevcut durumda İran’daki kadınların yüksek örgütlenme çabalarının olduğunu belirtti.

'GÖZALTINDA TECAVÜZ İŞKENCE ARACI YAPILIYOR'

Suriye Kadın Meclisi’nden Lina Bereket, savaş ve çatışmaların kadın üzerindeki etkileri ele aldı. Suriye’de kadınların çeşitli şiddet biçimleriyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Bereket, özellikle kadına yönelik şiddette ciddi bir artışın olduğunu söyledi. Tecavüzün artış gösterdiği, özellikle gözaltında tecavüzün bir baskı ve işkence aracı olarak kullanıldığını ifade eden Bereket, fuhuş için dini argümanların kullanıldığını belirtti. Suriye’de kadına yönelik şiddet vakalarının belgelendirilmesinin zorluklarını anlatan Lina Bereket, bazı istatistikleri de paylaştı. Buna göre Suriyeli mültecilerin yaklaşık yüzde 40’ı kadın. Mülteci kadınların dörtte biri tek başına çocuklarına bakıyor. Bunun sonucunda erken yaşta evliliklerde artış var.

2. Ortadoğu Kadın Konferansı “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kadın mücadele deneyimleri” başlıklı oturumla devam ediyor. Mısırlı gazeteci Nour El Hoda Zaki’nin yönettiği oturuma konuşmacı olarak Türkiye ve Kuzey Kürdistan’dan HDP Milletvekili Gulistan Koçyiğit, Lübnan’dan Heyat Mirşad, Ürdün’den İman el Hüseyin ve Irak’tan Şamiran Odesho katılıyor.

Konferansa Lübnan, Kürdistan’ın dört parçası, Türkiye, Irak, İran, Suriye, Mısır, Yemen, Tunus, Sudan, Afganistan, Ürdün, Libya, Fas, Filistin’den örgütlü kadınlar katılım sağlıyor.