2. Ortadoğu Kadın Konferansı sürüyor

Beyrut'taki 2. Ortadoğu Kadın Konferansı ikinci gününde sürüyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinden 100’ü aşkın delegenin katılım sağladığı 2. Ortadoğu Kadın Konferansı dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta başladı. Konferansa doğrudan katılamayan çok sayıda kadın Zoom aracılığıyla katılım sağladı. Dün, Hazırlık Komitesi’nin KJK ve Êzîdî kadınların mesajlarını okumasının ardından Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gelişen olayların kadınların üzerindeki etkisine yer verilmişti.

Aynı zamanda önceki akşam da bölgedeki kadınların verdiği sınavlar, elde ettiği kazanımlar ve mücadelesine değinildi. Konferansa katılanlar kadınlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Rebeh Faris tarafından yönetilen panelde Libya’daki kadınların çalışmalarına yer verilerek, şunlar kaydedildi:

“Libyalı kadınlar olarak sorunumuzun ülkemiz olduğu konusunda hemfikiriz. Ve Libyalı kadınlar olarak ortak sorunlarımız konusunda anlaştık.”

Tunuslu Dr. Silwî Qeyqa, ülkedeki kadınların çalışması ve mücadelesine ilişkin bir sunum yaparak, kadınların erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi konusundaki mücadelesine değindi. Dr. Silwî Qeyqa, aynı zamanda kadınların anayasada elde ettiği kazanımlara atıfta bulunarak, mücadelelerinin olumlu sonuçları beraberinde getireceğine dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar adına söz alan Asya Abdullah ise kadınların onurlarını korumak için DAİŞ’e karşı savaşarak şehit düştüğü ve yaralandığını belirtti. Asya Abdullah, kadınların demokratik ve özgürlüğü esas alan bir sistemin inşası için birlikte mücadele ettiğine işaret etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki sisteme dikkat çeken Asya Abdullah, “Kadınlar, öz yönetim sisteminin temelini inşa ediyor. Bu demokratik sistem ise kadının mücadelesiyle kuruldu. Kadınların bu sistemdeki oranı %40 olup, %70’i sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürütmekte” dedi.

Mısırlı Nêvîn Ubêd, sanal medya alanına dikkat çekerek bu alanın kadına yönelik şiddetle mücadelesi için değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, değişimin öncelikle aileden başlaması gerektiğine işaret etti.

Kadınlar bugün de devam eden konferansta nedenlerin, engellerin ve çözüm yollarının tartışmak için üç grup oluşturdu.

Bu gruplar; “Kadınların siyasi ve hukuk alanında karşılaştıkları engeller”, “Bölgesel ve uluslararası denge”, “Kadınlar arasındaki anlaşmaların uygulanmasının amacı ve önemi” başlıkları çerçevesinde tartışmalar yürütecek.

Gruplar tartışmaların arından çıkarılacak raporu konferansa sunacak. Programa göre konferansın kararların alınması ve çalışma planının hazırlanmasıyla sona erecek.