200 milyon yıl ayakta kalan balığı insanlar yok etti

Yılın kötü haberlerinden biri Çin’den geldi. 200 milyon yıl boyunca ayakta kalan kaşık ağızlı balık, 2020 yılının yok olan ilk türü oldu.

Çin’deki Yangtze nehri, en ünlü sakinlerinden birini kaybetti. 200 milyona yakın yıl boyunca çok sayıda altüst oluşa direnerek ayakta kalan kaşık ağızlı balığın (Psephurus gladius) yok olduğu doğrulandı.

Bu balığın boyu yedi metreye, ağırlığı 450 kiloya kadar çıkabiliyordu. Science of the Total Environment dergisinde yayınlanan bir araştırmada aşırı avlanma ve baraj inşaatları yok oluşun nedenleri olarak gösteriliyor. Araştırmanın yazarı Quiwei Wei, “Kınanacak ve tamiri mümkün olmayan bir kayıp” dedi.

National Geographic dergisine konuşan Nevada üniversitesinden balık biyoloğu Zeb Hogan, yeniden ortaya çıkma umudu olmayan, olağanüstü bir hayvanın nihai olarak kaybolduğunu kaydetti.

Hogan, alarm zili çalarak, tatlı sulardaki büyük balıkların korunması çağrısında bulundu. Başka türlerin de tehdit altında olduğunu ifade eden Hogan, “Giderek daha fazla tür yok oluyor ama çok geç olmaması için bu gerileme eğilimini tersine çevirmek amacıyla umudumuzu koruyoruz” şeklinde konuştu.

Psephurus gladius, Yangtze nehrinde son yıllarda yok olan ilk balık değil. Daha önce Çin nehir yunusu da fonksionel olarak nesli tükenmiş hayvan kategorisine alınmıştı.

Yangtze bölgesei, 1950’li yıllardan bu yana yoğun bir ekonomik kalkınma ile karşı karşıya. Nehir kıyısı boyunca 40’ı aşkın kent var. Yangtze bölgesi mevcut durumda Çin’in iç brüt üretiminin yüzde 40’ını karşılıyor ve nüfusun üçte birini besliyor. İnsanlar lehine yaşanan bu büyümede, hayvanlar unutuldu.