2020’de kadınlar için dünyada önemli gelişmeler

2020 her ne kadar koronavirüs ve ona bağlı gelişmelerle anılıyor olsa da bu yıl kadın hakları ve cinslerarası eşitlik konularında bazı olumlu ilerlemelere de sahne oldu.

Dünyayı etkisi altına alan salgın süreci konusunda yapılan araştırmalara göre kadınların başında olduğu ülkeler salgın konusunda daha hızlı, sağduyulu ve etkili kararlar alarak toplumlarının koronavirüs salgınından daha az etkilenmesini sağladı. Yeni Zelanda, Almanya, Finlandiya ve Bangladeş gibi ülkelerdeki kadın liderler, salgın sürecindeki duruşları nedeniyle ülkelerinde çok daha popüler hale geldi.

ABD’DE İLK KADIN BAŞKAN YARDIMCISI

ABD’de ilk kez bir kadın politikacı, Kamala Harris, ülkenin başkan yardımcısı koltuğuna oturdu. Geleneksel olarak erkek egemenlikli bir siyaset zeminine sahne olan ABD’de yaşanan bu gelişme her ne kadar sembolik olsa da kadınların siyasetteki etkinlikleri konusunda olumlu bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

İSKOÇYA’DA KADIN PEDLERİ ÜCRETSİZ OLDU

İskoçya parlamentosu Kasım ayında kadınların hijyen ürünlerine erişimi evrensel bir hak sayarak pedler ve tamponların da aralarında bulunduğu birçok ürünü ücretsiz dağıtmaya başladı.

AFGANİSTAN’DA ANNELERİN ADI KİMLİKLERDE

Afganistan’da parlamento çocukların annelerinin adının da kimlikte yer almasını kabul etti. Uzun bir süreden beri “Adım nerede” sloganıyla yürütülen kampanya sonucunda ülkede yeni doğan çocukların kimliklerinde sadece babanın adının yer alması uygulaması sona ermiş oldu.

PEKİN EYLEM PLATFORMU

Ekim ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında birçok ülkenin lideri cinsler arası eşitlik konusunda düzenlenen Pekin Eylem Platformu’nun 25’inci yılı dolayısıyla yaptıkları toplantıda kadın hakları konusunda daha etkin iyileştirmelere gitme taahhüdünde bulundu.  

BREZİLYA VE SİERRA LEONE’DE KADINLARA EŞİT ÜCRET

2020’de Brezilya ve Sierra Leone de Avusturalya, İngiltere, Norveç ve Yeni Zellanda’nın ardından ulusal takımlarında erkek ve kadın oyuncular arasında ücret farkını kaldırdı.

KUVEYT’TE KADINA KARŞI ŞİDDET YASASI

Dünyada kadın hakları konusunda en sorunlu ülkelerde biri olan Kuveyt’te uzun yıllar süren mücadele sonucunda aile içi şiddet yasası çıktı. Kadın hakları savunucuları yasada halen şiddete uğrayan kadınların korunması ve kadına yönelik ayrımcılık konusunda boşluklar olduğunu ifade etsede yasanın kendisi iyi bir başlangıç olarak nitelendiriliyor.

YILIN ÇOCUĞU KADININ GÜCÜNE İŞARET ETTİ

15 yaşındaki genç kadın Gitaniali Rao, Time dergisi tarafından yılın çocuğu seçildi. Rao ödülü kabul ettiği konuşmasında teknoloji aracılığıyla kadın hakları konusundaki sosyal değişime işaret etti. Kindly adlı bir app geliştiren Rao, internet üzerinden şiddetin engellenmesi konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor.

YENİ ZELANDA’DA İLK YERLİ KADIN DIŞİŞLERİ BAKANI

Kadın bir başbakan tarafından yönetilen Yeni Zelanda’nın tarihinde ilk kez yerli Maori halkından bir kadın politikacı olan Nanaia Mahuta, Dışişleri Bakanı seçildi.

İKİ KADIN NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ ALDI

Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna adlı iki kadın bilim insanı bir DNA değiştirme yöntemi olarak geliştirdikleri Crispr-Cas9 sistemi konusunda yaptıkları çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya ödülüne layık görüldü.