68 kadın şikayetlerine rağmen katledildi

Tehdit altındaki kadınlar devlet kurumlarına başvursa da sonuç alamadığı gibi katlediliyor. Gülistan Şaylemez Cinayeti de bunlardan biri oldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) 2020 yılı verilerine göre, 300 kadın katledildi, 171'i de şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren 23 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu, 45 kadının ise polis şikayeti olduğu kaydedildi. Tehdit altında olduğu için koruma isteyen Gülistan Şaylemez de onlarca ve yüzlerce kadın gibi devlete başvurduğu halde korunmayarak yaşamını yitirenlerden sadece biri.

BASKI GÖRDÜ, TEHDİTLER ALDI

Evlilik nedeniyle Almanya’ya yerleşen Şaylemez, bir yıl sonra anlaşmazlık nedeniyle ayrıldı. En büyüğü 17 en küçüğü 3 yaşında olmak üzere 4 çocuğu olan Şaylemez, Almanya’dan birkaç ay önce Türkiye’ye geldi. Burada yeni bir yaşam kurmak isteyen Şaylemez, boşandıktan sonra ailesi tarafından psikolojik şiddete maruz kalarak, sık sık tehditler almaya başladı.

Babası ve abisi hakkında iki kez şikayetçi olan Şaylemez, katledilmeden 10 gün önce gittiği polis merkezinde babası Abdülvehap Şaylemez ve yakını Adil S’den şikayetçi oldu. Kardeşi Abdullah Şaylemez’in kendisine zarar vermeyeceğini düşünen Gülistan Şaylemez, iki gün önce Almanya’dan Türkiye’ye gelen kardeşinin görüşme talebini kabul etti. Şaylemez, kardeşine yerini söylemesinin ardından 15 Şubat’ta sokak ortasında kaldırımda yürüdüğü esnada sırtından vurularak katledildi.