İHD: Tutsak Duri Kaygusuz risk altında

İHD üyeleri, “F Oturumu” eyleminde 62 yaşındaki hasta tutuklu Duri Kaygusuz’un sağlık durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi.

Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları “F Oturumu”nun 457’ncisini sosyal medya üzerinden gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyelerinin düzenlediği eylemde bu hafta Batman M Tipi Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Duri Kaygusuz’un (62) durumuna dikkat çekildi. 

Açıklamayı okuyan Komisyon üyesi Taylan Bekin, salgının mevcut yaşam koşullarını daha da olumsuz etkilediği cezaevlerinin hasta tutuklular için sağlıksız ve güvencesiz yerler olduğunu dile getirdi.

Tedaviye erişimde yaşanan ciddi sorunların tutukluların ölüme terk edilmesi anlamına geldiğine vurgu yapan Bekin, “Yeterince ağır olan yaşam koşulları, Kovid-19 salgını ile daha ağırlaşan hasta mahpuslar, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen tahliye edilmiyor. Salgının tüm mahpuslar için hayati risk yarattığı göz önünde bulundurularak, risk grubunda bulunan tüm mahpusların pandemi süresince serbest bırakılması, serbest bırakılmayacak olanlar için sağlık ve tedavi hakkına erişim önündeki engellerin derhal kaldırılması gerekmektedir. Mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için yetkilileri göreve, tüm insanları duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

‘SOL KOLUNU KULLANAMAZ HALA GELDİ’

Batman M Tipi Hapishanesi’nde tutulan 62 yaşındaki Duri Kaygusuz’un durumuna dikkat çeken Bekin, “İleri derecede kalp, şeker ve hipertansiyon hastası olup, bu hastalıklara bağlı olarak ciddi görme kaybı yaşamaktadır. Ayrıca sol memesinde ortaya çıkan ve kanser endişesi yaratan kitle sol kolunu kullanmasına engel olmakta, ancak pandemi nedeniyle tetkik ve tedavileri yapılamamaktadır” belirtti.

'ENDİŞELİYİZ'

Bekin, ardından oğlu Azad Duri Kaygusuz’a ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılması gerektiği için hastaneye gidiş gelişlerde pandemi nedeniyle alınması gerekli koruyucu önlemler yetersiz. Buna bir de hastaneye gidiş gelişlerden sonra uygulanan 14 günlük ağır karantina koşulları ekleniyor. Havalandırması olmayan, hijyen ve beslenme sorunu olan, özel eşyalar, gazete, kitap alınmayan karantina uygulaması annesinin durumunu daha da ağırlaştırıyor. Bu nedenle hastaneye gitmeye çekiniyor, tedavisine devam edemiyor. Annesinin yaşamından endişe ettiklerini söyledi."

Kaygusuz ve diğer tüm hasta tutukluların sağlık erişim ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini dile getiren Bekin, yetkililere risk grubundaki tutuklular için infaz ertelenmesine gidilmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.