İspanya’da tecavüze karşı mücadelede yeni bir adım

İspanya’nın solcu hükümeti, tecavüze karşı mücadelede yeni bir adım attı. Sessiz ya da pasif kalmanın “evet” anlamına gelmediğine dikkat çeken İspanya hükümetinin bu adımı Avrupa’da bir ilk anlamına da geliyor.

Hükümet sözcüsü María Jesús Montero, yaptığı açıklamada sessiz ya da pasif kalmanın “evet” anlamına gelmediğine dikkat çekti.

“Sadece bir evet, evettir” sloganı ile düzenlenen projenin özünde 2016 yılında genç kadının toplu tecavüze maruz kalması olayı yatıyor. Toplu tecavüz davası iki yıl sonra görüldüğünde İspanya genelinde çok ciddi tepkilere neden olmuştu.

Pampelune kentinde San Fermin bayramı esnasında 5 kişi bir kadına tecavüz etmiş ve olayı da görüntülemişti. Tecavüzcüler cinsel saldırıdan dolayı 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı ama tecavüzden yargılanmadı. Bu durum binlerce kadının öfkesine sebep olmuştu.

İspanya'da şu anda küçük düşürme ve şiddet tecavüz kapsamında suç olarak sayılmıyor. Diğer vakalar ise cinsel saldırı olarak nitelendiriliyor. Suçlar tecavüz kapsamına girmediği için de suçlulara çok düşük oranda ceza veriliyor.

Hükümetin gündeme getirdiği yasa 2020 yılı Mart ayında gündeme gelmişti. Ancak geçtiğimiz Salı günü kabul edilen yasa projesine göre, yasa İstanbul Sözleşmesi’nden esinleniliyor.

Yasa tasarısında sokakta taciz, zorla evlendirme, kadın sünneti ve fuhuşa zorlama da ciddi bir şekilde cezalandırılabilecek.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ise sanal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Ülkemizi kadınlar için daha güvenli ve özgür bir ülke haline getirelim” dedi. Pedro Sánchez, kadına yönelik şiddetle mücadelelerinin süreceğini de belirtti.

Eşitlik bakanı Irene Montero ise İsveç’te yürürlüğe giren yasadan esinlendiklerini söyledi.

İspanya 2004 yılında yürürlüğe giren bir yasa kapsamında kadına yönelik şiddette karşı mücadelede önemli bir adım atmıştı.

Uluslararası Af Örgütü bazı Avrupa ülkelerinin kadının kabul etmemesini tecavüz sınıfında ele aldığına dikkat çekti. Af Örgütü bazı ülkelerin son süreçlerde yasalarını güçlendirdiğini belirtti.

Almanya 2017 yılında kabul etmemeyi tecavüz sınıfında ele alırken, Fransa ise cinsel ilişki yaşını 15’ten 18’e çıkardı.