İstanbul ve İzmir’de Newroz ateşi

İstanbul’un 4 bölgesinde coşkulu Newroz kutlaması gerçekleştirildi. İzmir’de de kadınlar, Rahşan Demirel'in kendisini Newrozlaştırdığı Kadifekale'de Newroz ateşini yakarak, 20 Mart'ta Deniz Poyraz olup Gündoğdu’ya akacaklarını söyledi.

İzmir ve İstanbul’da Newroz, bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla kutlanacak. İstanbul’un 4 merkezinde ve İzmir’in Kadifekale mahallesinde kadınlar, Newroz mesajları vermek için bir araya geldi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) İzmir, Konak Kadifekale Mahallesi'nde Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’ın da olduğu kadınlar yaktığı meşalelerle 1992'de Rahşan Demirel'in Kadifekale'de kendisini yaktığı bölgeye geldi. Kadınlar, “Şimdi kazanma zamanı, dem dema azadiya jinan” pankartını açarak, müzik eşliğinde halaylar çekti.

Mahallelinin de katıldığı kutlama sırasında ateş yakan kitle uzun süre halay çekerek, sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Newroz pîroz be” ve “Şehîd namirin” sloganları attı.

Coşkulu geçen kutlamada konuşan HDP’li Serpil Kemalbay, Newroz’un zulme karşı direniş olduğunu söyledi. 2022 Newroz’una giderken ‘Şimdi kazanma vakti’ dediklerini aktaran Kemalbay, “Kürt, kadın, emek düşmanlığına karşı ezilenlerin direniş bayrağını yükselttiği bir yıl olmasını diliyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Newroz kadınların mücadelesinde ete kemiğe bürünüyor. Kadınlar bütün coşkusuyla kimliğini, bedenine el koymaya çalışanlara karşı 8 Mart’ta sokaktaydı. Newroz’da İzmir’de kadınlar yine en önde olacaklar. Newroz Kemal Kurkut, Deniz Poyraz, tüm devrim ve sosyalizm uğruna mücadele edenlerin bayramıdır. Bütün İzmir’i Newroz’a davet ediyoruz” dedi.

‘DENİZ OLUP GÜNDOĞDU'YA AKACAĞIZ'

Ardından konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Berna Çelik ise, Kadifekale’de yanan ateşi Gündoğdu’da gürleştireceklerini ifade etti. Çelik, “20 Martta Deniz Poyraz olup Gündoğdu Meydanı’na akacağız. Tüm halkımızı da buraya davet ediyoruz” diye belirtti.

Kutlama slogan ve halaylarla son buldu.

İSTANBUL’UN 4 BÖLGESİNDE NEWROZ KUTLANDI

İstanbul’da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde Yenikapı’da yapılacak kutlama öncesi İstanbul’un birçok ilçesinde “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla startı verilen Newroz kutlamaları, bugün de Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde büyük bir coşkuyla sürdü. Bağcılar, Sultanbeyli, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen kutlamalarda, ulusal kıyafetlerini giyen kadınlar Newroz ateşi yakarak halay ve zılgıt çekti.

Kutlamalarda sık sık, "Newroz pîroz be", "Bijî Newroz", “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.