İsveç'te kadına yönelik şiddet protesto edildi

Korona pandemisi dolayısıyla kadınlara yönelik artan erkek şiddeti başkent Stockholm başta olmak üzere İsveç'in değişik kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Başkent Stockholm'de saat 13.00 sularında bir araya gelen bir grup Kürdistanlı, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için Drottningsgatan'da bir eylem gerçekleştirdi.

Saat 14.00'de Uppsala kentinde Kadın İnisiyatifi, Stora Meydanı'nda “Jin, jiyan, azadi” pankartını açarak kadına yönelik erkek şiddetini protesto etti.

Örebro, Karlstad, Gävle ve Söderhamn yerleşim birimlerinde de kadınlar meydanlara çıkarak kadına yönelik erkek şiddetini kınadı.

Stockholm'deki eyleme katılan aktivistlerden Sultan Öger, kadına yönelik erkek şiddetinin koronavirüsün neden olduğu yasak ve sınırlamalardan sonra daha görünür hale geldiğini ve dünyanın her tarafında kadın ve çocuklara yönelik şiddette artış görüldüğünü söyledi.

İsveç Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yayınladığı raporların korona virüsünün yaygınlaşmasından sonra kadına yönelik şiddetin arttığını gösterdiğini söyleyen Öger, “İsveç'te tüm suçlarda azalma var. Sokaktaki şiddet suçu bile azaldı. Ama kadınlara yönelik şiddet %20 oranında arttı” dedi.

Kürt Kadın Hareketi (TJK) bayrakları ve kadına yönelik şiddeti kınayan pankartlar taşıyan eylemciler, kadına yönelik şiddetin durdurulmasını talep eden sloganların yanı sıra “Jin, jiyan, azadi” sloganını attı.