‘İsviçre İstanbul Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirsin’

İsviçre Kadın Grevi tarafından Lozan kentinde düzenlenen eylemde İsviçre devletine İstanbul Sözleşmesi hükümlerini yerine getirmesi istenirken Türk devletinin ise İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

Kadın Grevi İnisiyatifi öncülüğünde Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın kurumlarının destek verdiği eylemde sabah saatlerinde merkez tren istasyonu önünde stant kurularak İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğine yönelik bilgilendirme yapıldı. 

Öğleden sonra Vaud kanton mahkemesinin bulunduğu Montbenon alanında bir araya gelen kadınlar bir miting düzenledi.

İSVİÇRE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ EN GEÇ İMZALAYAN ÜLKELERDEN BİRİ

Kadın Grevi İnisiyatifi adına yapılan konuşmada İsviçre devletinin İstanbul Sözleşmesini en son imzalayan Avrupa ülkesi olduğu ve bununda 2018 yılı gibi yakın bir zamanda gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

Kadın katliamlarının ve kadına yönelik şiddetin Avrupa'da salgın koşulları altında tırmanışa geçtiği bu dönemde İstanbul Sözleşmesi hükümlerine uymayarak bu suçlara karşı en hafif cezaların verildiğine dikkat çekilen konuşmalarda kadın katliamlarına, kadına karşı şiddete, taciz ve tecavüze karşı en ağır cezaların verilmesi gerektiği belirtildi.

Yine kadın ve erkek arasındaki yüzde ellileri bulan gelir adaletsizliği protesto edilirken Haziran ayında kadına yönelik katliam ve şiddete karşı yapılacak olan yasal düzenlemenin kadın inisiyatiflerinin görüşleri alınmadan erk zihniyet tarafından yapılacak olmasına tepki gösterildi. 

Sık sık Fransızca “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarının atıldığı eylem kadınların “Las tesis” dansıyla sonlandırıldı.