İsviçre’de 8 Mart birçok kentte eylem ve etkinliklerle kutlandı

İsviçre'nin birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart'ı kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre'nin onlarca kentinde "Dünyayı kadınlar değiştirecek" sloganıyla düzenlenen eylem ve etkinliklerle kutlandı.

BASEL

Basel kentinde Rojava direnişi ve Jineoloji semineri sonrası akşam saatlerinde Theaterplatz’da kadın kolektifleri öncülüğünde gece yürüyüşü yapıldı.

Sık sık ataerkil devlet sistemi karşıtı ve kadın mücadelesinin önemine vurgu yapılan slogan atan eylemciler yürüyüş boyunca yolları trafiğe kaparak buralarda bildiriler okudu.

Kadın bedenini metalaştıran sistem mağazalarının camlarına yazılama yapılırken kanton polisi tarafından yürüyüş güzergahları engellenmek istendi. Provokasyonlara karşı yürüyüşlerine devam eden eylemciler başta kanton parlamentosu, kadın cezaevinin önü ve hayat kadınlarının bulunduğu sokaklardan geçerek buralarda bildiriler okudu. Kadın kurumları tarafından konuşmaların gerçekleştirildiği eylem Rheingasse alanında sonlandırılırken kadınlar geç saatlere kadar burada müzik eşliğinde dans etti.

BERN

Başkent Bern'de Ulusal Parlamento önünde bir araya gelen İsviçreli ve göçmen kadınlardan oluşan yüzlerce kadın ataerkil sistem ve kadına yönelik cins ayrımına ve kadın emeğinin sömürüsüne karşı bir miting yaptı.

Kadın kolektifleri adına yapılan konuşmalarda Rojava'dan, İsviçre’ye, Kolombiya'dan Brezilya'ya, Türkiye'ye milyonlarca kadın bugün egemen ataerkil sisteme karşı direniş göstererek bugün alanlara çıktı. 8 Mart'ın ve kadın direnişinin önemine vurgu yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Öte yandan eylem sonrası TJK-E aktivistleri tarafından Bern kentinde Jineoloji semineri gerçekleştirildi.

LOZAN

Lozan, Bellinzona, Biel, Luzern, Aarau kentlerinde başta Kürdistanlı kadınlar olmak üzere binlerce kadın "Dünyayı kadınlar değiştirecek" sloganıyla alanlara çıkarak 8 Mart'ı kutladı.