İsviçre'de Kürtler Leyla Güven için alanlara çıktı

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklanmasına karşı İsviçre'nin Bern, Biel, Lozan Basel, Solothurn kentlerinde protesto eylemleri gerçekleşti.

Türk rejiminin Leyla Güven hakkında 21 Aralık günü 22 yılı aşkın hapis cezası verdikten sonra, aynı günün gecesi gözaltına alarak tutuklamasına karşı İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde bir çok kentte eylemler gerçekleşti.

BERN

Bahnhofplatz alanında Mizgin Kadın Meclisinin çağrısıyla  devrimci, demokrat, yurtsever kesimlerden çok sayıda kişi bir araya gelerek Leyla Güven'in hukuksuz bir biçimde tutuklanmasına tepki gösterdi.

Leyla Güven'in fotoğrafları ile üzerinde 'Leyla Güven onurumuzdur', 'Kirli ellerinizi kadınlardan çekin', 'Jin, jiyan azadi' yazılı dövizler taşındı.

Mizgin Kadın Meclisi aktivisti Hediye Munzur tarafından yapılan konuşmada "Leyla Güven şahsında gerek kadınlara gerekse Kürt halkına yönelen siyasi soykırım saldırılarının esasında Türk devletinin kadınlara ve kendinden olmayan halklara karşı düşmanlığı yatmaktadır" denildi.

Leyla Güven'in 'ama içerde ama dışarda mücadelemi sürdüreceğim' sözünü hatırlatan Munzur, Türk devletinin gerek kadın katliamları gerekse kadınlar üzerinde yürüttüğü kirli politikalara karşı kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Eylemde bir konuşma yapan CDK-S İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek, AKP/MHP faşizmine karşı mücadelenin ortaklaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Eylemde TJK-E'nin 'Diktatörün yargılanması için 100 bin imza' kampanyası çerçevesinde imzalar toplandı ve Erdoğan faşizminin kadınları hedef alan saldırılarına karşı çevredekilere bilgilendirmede bulunuldu.

Yapılan konuşmaların ardından Almanca bildiriler okundu ve eylem 'Leyla Güven onurumuzdur', 'Tüm siyasi tutsaklara özgürlük, 'Kadın katili Erdoğan' sloganlarıyla sonlandırıldı.

BİEL

Arin Mirkan Kadın Komünü öncülüğünde  merkez tren istasyonu önünde düzenlenen eylemde Güven'in tutuklanması kınandı.

'Leyla Güven susturulamaz, kadınların sesi susturulamaz', 'Leyla Güven bizim onurumuzdur' 'Kadın düşmanı, kadın katili Erdoğan' sloganlarının sık sık atıldığı eylem, Almanca bildirilerin okunmasının ardından son buldu.

LOZAN

Lajin Kadın Meclisinin çağrısı ile St Laurent kilisesi önünde üzerinde 'Bir Kürt Muhalif Kadın siyasetçi Erdoğan rejimi tarafından haksız bir biçimde tutuklandı, Erdoğan faşizmini durdurun' yazılı dövizlerin taşındığı bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde sık sık Leyla Güven ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı.

BASEL

Barfüsserplatz meydanında Ronahi Kadın Meclisinin çağrısıyla düzenlenen eylemde Leyla Güven'in tutuklanmasına ilişkin bir açıklama yapıldı.  YJK-S adına yapılan açıklamada "Leyla Güven şahsında Kürt kadınları olarak bizler mücadelemizden vazgeçmeyerek mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Eylemde ayrıca diktatör Erdoğan'ın yargılanması talebiyle sürdürülen '100 Neden' kampanyasına güçlü katılım ve mücadeleyi büyültme çağrısı yapıldı.

SOLOTHURN

Pınar Kadın Komününün acil eylem çağrısıyla akşam saatlerinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Leyla Güven'in tutuklanmasına tepki gösterdi.

Sık sık Türk devlet faşizmine karşı sloganların atıldığı eylemde Almanca bildiriler okundu. Kadın komünü adına Mücadeleyi yükseltme çağrılarının yapıldığı eylem sloganlarla sonlandırıldı.