İzmir’de HDP’li kadınlardan ‘Herkes için adalet’ kampanyası ziyaretleri

HDP İzmir Kadın Meclisi, “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında İzmir'de kadınlar ile bir araya gelerek, kurum ziyaretleri gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında kurumları ziyaret etti.

HDP Batman Milletvekili Meclis Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın katıldığı ziyaretlerde kadınlar, “Kadınlar için adalet” ve “Ji bo jinan edalet” yazılı maskeler taktı. Heyet, İzmir Kadın Dayanışması, Halkevleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu’nu ziyaret etti.

Kampanya kapsamında İzmir Kadın Dayanışması’nı ziyaret eden heyet, kadınların sorunlarını dinledikten sonra görüş ve önerilerini dinledi. Kadınların her alanında eşitsiz ve adaletsiz uygulamalara maruz kaldığını belirten HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, özellikle salgınla birlikte kadınların büyük bir ekonomik eşitsizlikle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Yoksul olan kadınlar bu süreçte daha fazla yoksullaştığını dile getiren Başaran, “Özelikle bu süreçte kadın mücadelesi bir yargılama konusu oldu. İktidar kadını korumuyor ve yargı mekanizmasını işlevsiz hale getiriyor. Uluslararası sözleşmeleri uygulamıyor hata tartışma konusu yapıyorlar. 6284 sığınma evlerine alımı zorlaştırması gibi ama kadın kendini savunmasını yaptığında meşru müdafaa hakkını bile kullandığında müebbetle yargılanıyor. Bu dönem gerçekten kadınlar açısından erkek adalet değil, gerçek adaletin etrafında toplanma kenetlenmek önemlidir" diye konuştu.

Yürüttükleri kampanya hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başaran, Türkiye'de yürütülen güvenlikçi politikalarla birlikte kadına yönelik şiddet ve adaletsizliğe dikkat çekti. Yaşanan sorunlara karşı ortak çözüm üretmenin önemli olduğunu vurgulayan Başaran, şunları söyledi: “Kadınlar tek merkezden çoklu bir saldırıyla karşı. Amaç kadınların mücadelesini sekteye uğratarak geri adım ayırmak. Kadınlar şahsında toplumu teslim almak istiyorlar.”

Saldırıların yoğunlaştığı bu süreçte öz savunmanın önemine dikkat çeken Halkevi üyesi Gizem Coşkun da öz savunmanın sadece fiziksel olmadığını aynı zamanda hayati bir gereklilik olduğunu söyledi. Feminist yöntemlerle öz savunma konusunda ortaklaşmaya hazır olduklarını dile getiren Coşkun, bu

Heyet son olarak KESK Kadın Meclisi’ni ziyaret ederek, ihraç edilen kamu emekçisi kadınların sorunlarını dinledi. İhraç edilen kadınlara ilişkin taleplerini dile getiren KESK Kadın Meclisi’nden Ebru Dinçel ise, "Yapılan haksızlık ve hukuksuzluk karşısında mücadele eden kadınlar devlet tarafından şiddet mekanizmasına bastırmak istiyor. En ufak bir basın açıklaması dahi polis tarafından ablukaya alıp, gözaltı ve çıplak aramaya kadar gidiyor. Biz adalet mevzusunda kadınlara dönük, sokaktaki fili müdahalenin ve polis ablukasının teşhir etmek açısında meclis gündemine daha fazla taşınmasını istiyoruz" dedi.