Şengalli Kadınlar Çalıştayı düzenleniyor

73’üncü fermanın 5’inci yıldönümünde “Şengalli kadınların onurunu savunmak, kadın varlığını savunmaktır” sloganıyla Şengalli Kadınlar Çalıştayı yapılıyor.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği katliamın 5’inci yıldönümünde Qamişlo’da bulunan Zana Salonu’nda Şengalli Kadınlar Çalıştayı gerçekleştiriliyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’den kadın kurum üyelerinden 125 delegeyle birlikte Şengal’den gelen kadın heyetleri, YJŞ ve YPJ savaşçıları da çalıştaya katılıyor.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kongreya Star Sözcüsü Evîn Siwêd, Êzidî soykırımını kınayarak, “Şengalli kadınların en kirli suçlara ve acılara maruz kaldığı bugün, tüm dünya için kara bir gündür” dedi.

Siwêd, “YPJ birçok Êzidî kadını kurtardı ve kadınlar 3 Ağustos’ta yaşananların tekrarlanmaması için örgütlenerek kendi askeri güçlerini kurdu” diye konuştu.

Çalıştayın moderatörlüğünü Evîn Siwêd, Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Hediye Şemo, Jineoloji Akademisi Üyesi Rûmet Heval ve Kongreya Star Hesekê yöneticilerinden Neda Salih yapıyor.

DAİŞ çetelerinin Şengal’de işlediği insanlık suçlarını anlatan bir sinevizyon gösteriminin yapılacağı çalıştaya, Şengal’den kadınların da Skype bağlantısı yoluyla katılacağı belirtildi.

Çalıştayda Şengal tarihi, Şengalli kadınların rolü ve saldırı nedenleri; YJŞ ve YPJ savaşçılarının kaçırılan Êzidî kadınları kurtarmadaki rolü ve 2014’teki soykırımın tekrar yaşanmaması için nasıl örgütlendikleri, Şengal’de geçen yıllarda yürütülen çalışmalar ile kadınların karşılaştıkları engeller tartışılacak.