AB Komisyonu İstanbul Sözleşmesi’ni yeni önlemlerle sağlayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamayan 6 ülkeye en fazla önümüzdeki yıla kadar süre tanıyacağını duyurdu.

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 2011 yılında İstanbul’da yapılan bir zirvede kabul edilmişti.

Avrupa Konseyi’nin öncülüğünde imzalanan sözleşme, AB tarafından da kabul edilmiş ve üye ülkelerce yürürlüğe konması istenmişti. Ancak sözleşmeyi imzalayan 27 AB ülkesinden Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Slovakya, Çekya ve Macaristan sözleşmeyi yürürlüğe koymak için gerekli olan parlamento onayından geri duruyorlar.

Bu ülkelerin onaylamaması nedeniyle AB’nin sözleşmeye birlik olarak dahil olması da mümkün olmadı.

ONAYLANMAZSA KOMİSYON KENDİ NORMLARINI HAYATA GEÇİRECEK

AB Komisyonu’nun Değerler ve Şeffaflık ’tan sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, bu ülkelerin ‘cinsiyet, evlilik veya geleneksel aile’ konulardaki tutumları nedeniyle geri durduklarının altını çizdi. 6 ülkenin adım atmaması halinde en geç 2021’de sözleşmeye denk gelecek düzeyde önlemler dizisini önereceklerini kaydeden Jourova, bu sayede sözleşmenin amaçlarının yerine getirilebileceğinin vurguladı.

KADINA ŞİDDET AĞIR SUÇLAR LİSTESİNE ALINACAK

Komisyonun önerileri arasında kadına yönelik şiddetin ‘eurocrimes’ denilen suç listesine alınması bulunuyor. Eurocrimes listesindeki suçlar ‘terörizm’, ‘insan kaçakçılığı’, ‘fuhuş ticareti’, ‘uyuşturucu ticareti’ ve ‘organize suçlar’ gibi ağır suçlar yer alıyor. Liste aynı zamanda tüm üye ülkelerde ağır şiddet suçlarının ortak bir tanıma kavuşturulması ve ‘asgari hapis cezalarının’ verilmesini şart koşuyor.

AB Komisyonu’nun önerileri arasında birlik ülkelerinin cinsiyetçi şiddetin farklı formları olarak kabul edilen taciz, kadına yönelik kötü muamele ve kadın sünnetine karşı ek önlemler alınması var.

KADIN KOTASI ZORUNLULUĞU

Komisyonun hedefleri arasında 2012 yılından bu yana bloke durumda olan kurumların idaresinde kadınların en az yüzde 40 oranda temsil edilmesi, AB Komisyonu’nun tüm mecralarında kadın-erkek oranının yüzde 50’de olması da bulunuyor. Bu oran mevcut durumda yüzde 41’de kalıyor.

Önümüzdeki yıl duyurulacak önlemler arasında ayrıca kadın-erkek ücret eşitliği ile emeklilik maaşlarındaki dengesizliğini ortadan kaldırmak da var.