Açlık grevindeki tutsakların ceza indirimi geri alındı

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde süresiz-dönüşümlü açlık grevini sürdüren tutsak kadınlara disiplin cezaları verilerek, infazları yakıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması amacıyla 27 Kasım’da cezaevlerinde başlayan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemleri 26’ncı gününde devam ediyor. Açlık grevinin sürdüğü Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Hatice Çakmak, Nida Kutlu, Zelal Başboğa, Şükran Özer, Şeyma Kantarcı ve Sudan Güven ise açlık grevine dönüşümlü bir şekilde giriyor.

CEZA İNDİRİMİ GERİ ALINDI

Kadın tutuklular, aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerin detaylarını Mezopotamya Ajansı'na anlattı. Tutsaklar, açlık grevinin ardından talepleri ve greve dair Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazdıklarını, ancak İnfaz Savcısı’nın dilekçede “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla haklarında disiplin soruşturması açtığını aktardı. Soruşturma kapsamında 4 kadın tutukluya 11’er günlük hücre cezası verilirken, 3 kadının ise infazının yakıldığı aktarıldı. Baba Abdulvahap Güven, kızı Sudan Güven’in kendilerini aradığında 3 arkadaşının ceza infaz indirim hükümlerinden yararlandırılması (Ceza yakılması) haklarının ellerinden alındığını ve kendisine de bu cezanın kesileceği yönünde bilgi verdiğini söyledi.

TUTSAKLARA HÜCRE CEZASI

Açlık grevine girenlere 11 günlük hücre cezası verildiğini vurgulayan Güven, “Zaten pandeminin başından bu yana kendilerine temizlik malzemesi verilmiyor. Sosyal hakları ellerinden alınmış durumda. Ne kitap ne gazete alamıyorlar. İki hasta tutuklunun bulunduğu koğuş kendi imkanlarıyla temizleniyor. Temizlik malzemeleri ise pahalı bir şekilde kendilerine satılıyor” diye belirtti.

‘HAK VERİLMEZ ALINIR’

Tutsakların ailelerini aradığında sürekli telefonlarının kesildiğini ifade eden Güven, şöyle dedi: “Geçen sefer aradığında tam hak ihlallerini aktarırken, telefon birden kesildi. 20 dakika olan telefon hakkı çoğu kez 3 dakikadan az sürüyor. Ne zaman bir sıkıntı veya sorun bizimle paylaşılsa hemen telefon kesildiği için diğer sorunlarının ne olduğunu tam olarak bilemiyoruz.” Açlık grevi eylemlerinin yerinde bir karar olduğunun her geçen gün biraz daha ortaya çıktığını kaydeden Güven, tutukluların hiçbir hakkını vermeyenlerin açlık grevlerine nasıl saldırdığının ortada olduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Öcalan üzerinde devam eden tecridin kaldırılması amacıyla gidilen açlık grevlerini aileler olarak sonuna kadar desteklediklerini belirten Güven, “Hak verilmez alınır” dedi.