Afgan kadınlardan ‘suç makinesi’ Taliban’a karşı eylem

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir araya gelen onlarca kadın, “suç makinesi” Taliban rejimini protesto etti.

Kent merkezindeki büyük cami yakınında toplanan 30 dolayında kadın, “Adalet” sloganları eşliğinde birkaç yüz metre yürüdükten sonra Taliban tarafından durduruldu.

Taliban güçleri kısa süreliğine birçok gazeteciyi de durdurarak, fotoğraf makineleri ve kameralarına el koydu. Gazetecilerin makineleri görüntüler silindikten sonra geri verildi.

AFP’ye konuşan eylemcilerden Nayera Koahistani, uluslararası topluma seslenerek, Taliban’ın cinayetlerine son verilmesini istedi. Bir diğer eylemci Leyla Basam, “Özgürlük istiyoruz, adalet istiyoruz. Bin kezdir, bu grubun suç makinesine son vermesini istiyoruz” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’ye göre, Taliban’ın 100’ü aşkın eski polis ve istihbarat üyesini toplu infaz ettiği ya da kaybettirdiğine ilişkin güvenilir iddialar var.

Kabil’de eş zamanlı olarak düzenlenen bir başka kadın eyleminde eğitim ve iş hakkı talep edildi. 

Ağustos ayı ortasından beri iktidarda olan Taliban, kendi lehine olan eylemler dışında nadiren başka gösterilere izin veriyor.

Taliban rejimi son olarak kadınların uzun mesafe seyahatleri tek başına gerçekleştirmelerini yasakladı. Seyahat için aileden bir erkeğin kadına eşlik etmesi zorunluluğu getirildi.