Almanya’nın 5 kentinde Efrîn eylemi

Almanya’nın başkenti Berlin, Heilbronn, Hannover, Mannheim ve Stuttgart kentlerinde düzenlenen eylemlerle işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadına yönelik saldırıları, tecavüz, katliam ve kaçırmaları protesto edildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Efrîn’de Türk devleti ve çetelerinin kadınlara yönelik tecavüz, kaçırma, işkence ve katliamları bir eylemle protesto edildi.

Alexanderplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kısa açıklamalar yaparak yürüyüşe geçti. Yürüyüşe PYD, Nav Berlin, Dest Dan Kadın Meclisi, Êzidî kadın çatı örgütü, TCŞ, Teko-JIN, KKP üye ve aktivistleri katıldı.

Kürdistanlılar ve dostlarının protesto eylemi Rusya Konsolosluğu önünde devam etti.

Eylemde yapılan açıklamalarda Efrîn'in işgalini kabul edilmeyeceği, Türk devletinin siyasi, politik yapısını değiştirerek işgalini meşrulaştırmak ve Kürt katliamını legalize etme çabaları içerisinde olduğu belirtildi.

Yürüyüş Brandenburg Tor’da sloganlar eşliğinde son buldu.

HEILBRONN

Aynı amaçla Heilbronn’da da bir eylem düzenlendi.

TJK-E ile Kürt toplum merkezi organizesiyle Harmonie Meydanı’nda düzenlenen eyleme Türkiyeli ve Alman Sol gruplar da katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Efrîn’de kadınlara yönelik çetelerin saldırılara dikkat çekilerek başta Alman devleti olmak üzere Avrupa’ya bu vahşete dur deme çağrısı yapıldı.

Gerillanın Garê zaferi de eylemde kutlandı.

MANNHEIM

Mannheim’da düzenlenen eylem HBF önünde yapıldı.

Kürt Toplum Merkezi ve Kürt Kadın Hareketi (YJK) öncülüğünde HBF alanında bir miting yapıldı.

Eylemde YJK adına yapılan konuşmada Efrîn direnişini sahiplenme ve kadın kırımına karşı dayanışma çağrısı yapıldı.

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada ise "Tüm dünyanın gözü önünde Türk devleti tarafından Efrîn'de işgal ve katliamlar yapılmakta. Sesiz kalan herkes suça ortaktır. Bizler Kürt halkının mücadelesini sahiplenerek alanlarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

Miting Garê başta olmak üzere gerilla direnişi çağrısı da yapıldı.

Efrîn’de kadın kırımına karşı pankartların açıldığı ve sloganların atıldığı eylem, 23 Şubat günü “Önderlik Kütüphanesi”nin karşılanması çağrısı ile sona erdi.

STUTTGART

Stuttgart’taki eylem ise Rotebühlplatz’da yapıldı. Onlarca kurumun katıldığı eylemde Efrîn’deki soykırım politikaları kınandı, kadın katliamlarına dikkat çekildi.

DTKM, Alman dostları, Demokratik Güç Birliği bileşenleri ve Die Linke üye ve aktivistleri de eyleme katıldı.

Die Linke Eşbaşkanı Bernd Riexinger yaptığı konuşmada “Türk devletinin yaptığı soykırıma karşı olduğunu ve Almanya’nın derhal Türkiye ile olan işbirliğinin durdurulmasını talep etti. Türkiye'de demokratikleşme koşulları oluşmadan, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayan koşullar gelişmeden demokrasiden söz edilemez” dedi.

Daha sonra TJK-E adına da bir konuşma yapıldı.

HANNOVER

Hannover’de de Ronahi Kadın Meclisi’nin öncülüğünde FED-DEM ve DGB’nin de katılımı ile bir eylem düzenlendi.

Eylemde yapılan konuşmalarda "Türk devleti ve çeteleri derhal Efrîn'den çekilmeli" vurgusunda bulunuldu.

"Efrîn'de vahşet ve baskıya uğrayan, kaçırılan kadınlar için mücadelemizi büyüteceğiz. Bu zamana kadar nasıl hesap sorduysak bundan sonrada soracağız” denilen konuşmalarda, Türk devleti ve çetelerine karşı savaşan ve direnen Efrîn halkının direnişi de selamlandı.

Polis ise, YPG ve YPJ bayraklarını gerekçe göstererek, saldırma girişiminde bulundu.

Saldırı girişiminden sonra yapılan konuşmalar ardından eylem sona erdi.