Avesta: Binevşler'in direnişi kadın devrimine dönüştü

KCK Genel Başkanlık Konsey Üyesi Sozdar Avesta, Binevş Edessa'yı anarak, "Binevşler'in direnişi kadın devrimine dönüştü" dedi.

Aslen Urfalı olan Binevş Edessa, 1974 yılında dünyaya gelir. Küçük yaşlarda ülkesinden göç ederek Almanya’ya yerleşen ailesinin hikayesi de Kürdistanlı diğer ailelerden farksız değildir. Kürdistan TC devleti tarafından sömürülüyor. Kürtler asimile ediliyor, iradesiz bırakılıyor. Ülkesinden uzak kalan Edessa, yıllarca ülke hasretiyle ve bir gün özgürleşecek olan Kürdistan’a dönme arzusuyla yaşar. Henüz lise yıllarındayken derin bir sorgulama içerisine giren ve özgürlük arayışları olan Edessa, özgürlüğün kolay elde edilmediğini, ancak mücadele ile kazanılacağı bilincine erişir. Ve özgür ülke, özgür kadın için 1994 yılında PKK hareketine Avrupa’dan katılır. Kürt özgürlük hareketi içerisinde, Avrupa kitle çalışmaları, Önderliğin de bulunduğu Şam, Behdinan, Qendil, Xinêrê, Ermenistan ve Botan sahasında mücadele veren Edessa, ömrünün yarısını, soluksuz Kürdistan ve kadın özgürlüğüne adayarak, son nefesine kadar savaşır. Botan Alan yürütmesi ve PAJK Koordinasyonu’nda iken, 16-22 Aralık 2011 yılında Şırnak’a bağlı Cudî dağında şehit düşer.

'KADIN DEVRİMİNE YOL AÇTILAR'

KCK Genel Başkanlık Konsey Üyesi Sozdar Avesta, şunları anlattı:

"Edessa arkadaş büyük özgürlük istemiyle gençlik faaliyeti yürüttü. Kapitalist modernitenin merkezinde dilini, kültürünü aramış. Ve bunu özgürlük özlemini büyüterek yapmış. Bu yüzden ülkeye dönüş istemi, gerillaya katılımı çok anlamlı.

Kapitalizmin, topraklarından koparıp yabancı topraklara götürdüğü gençlerin tekrar özüne dönüşünü, Önder Apo, kapitalizme vurulmuş en büyük darbe olarak değerlendiriyor. Edessa arkadaş bu sorumluluk ve bilinçle yönünü Kürdistan’ın kutsal topraklarına verdi. Aynı zamanda hem gerillada yaptığı öncülük hem de Botan’da Cudi dağına yönünü vermesi ile Bêrîvan’ın mirasını taşımaya başladı. Binevş arkadaş; örgütsel duruşu, ahlaki, vicdani yaklaşımları, kendini Önder Apo’nun ideoloji ve felsefesiyle geliştirme isteği, çevresinde büyük bir etki yarattı. Botan sahasındaki savaşı, aslında Bêrîvanlar'ın ölümsüz olduğunu, her daim devrime öncülük yapacağını göstermiştir. Binevş ve onun gibi yüzlerce kahraman kutsal topraklar olan Botan’da mücadele vererek özgürlüğün sembolü oldular.

Binevşler'in verdiği mücadele bugün Rojava’da, Kürdistan’ın diğer parçalarında kadın devrimine dönüşmüştür. Yine kadının öncülük ettiği mücadele, şimdi bütün dünyanın dikkatini çekmiş ve büyük bir örnek teşkil etmektedir. Kadın devrimi artık kesin bir hakikattir. Bu durum artık Ortadoğu’nun da sınırlarını taşmış ve bütün dünyadaki kadınlara mal olmuştur.

Özgür kadın ordusu mücadele içerisinde şehit düşmüş bedellerle yaratılmıştır. Saralar'dan Beritanlar'a, Zelal, Nuda, Gülbahar ve Binevşler'e kadar binlerce kadın yoldaşın verdiği bedeller sonucunda oluşmuştur. Şehitlerimiz, özgür kadın eksenli bir toplumun yaratılması aşkı ile devrim uğuruna canlarını feda ettiler. Önümüzdeki süreç, mücadeleyi ve direnişi bütün yönleriyle yükseltme sürecidir. Bütün Kürdistan’da yaşanan büyük saldırılar, bu hakikatten korktuklarını göstermektedir. Yine direnişçi bir ruh ile Önder Apo’nun ideoloji ve felsefesini bütün şartlar altında mücadeleyi yükseltmek bizim amacımız olacaktır. Şehitlere bağlılıkta bu temelde olacaktır. Ve bu mücadele daha da yükselecektir. Bizim bu konuda inancımız sonsuzdur. Bu uğurda dört parça Kürdistan’da yaşamını yitirmiş bütün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz."

'BİRBİRLERİNİN SİLAHINI YERDE BIRAKMADILAR'

"Kürdistan’dan Avrupa’ya, Ermenistan’dan Rusya’ya kadar Kürtlerin yaşadığı her yerde direniş ruhu; mücadele, bilgin, direnme, kendini yeniden yaratma, koruma ve adım adım devrime açılan kapıları yaratmıştır" diyen Avesta, şöyle konuştu:

“Halk serhildanlarının öncüsü olan Berîvan’dan sonra onlarca Êzidî genci mücadele saflarında yerlerini almıştır. Bunlardan biri de Zeynep Bozkurt'tur. (Binevş Edessa). Binevş arkadaş Berîvan arkadaşın silahını yerde bırakmayarak, onun mücadelesini, soluksuzca sürdürdü. Oda ölümüne bağlı olduğu davasına, Önder Apo’nun felsefe ve ideolojisiyle Bêrîvan arkadaşın yarım bıraktığı mücadelenin sürdürücüsü oldu. Çok kısa bir zamanda katılımıyla, moral ve coşkusuyla bu çizginin izinde mücadeleyi yükselti. Avrupa’daki halk çalışmalarında, Berîvan arkadaş, nasıl ki 80’li yıllarda yürüttüğü mücadele ile halk üzerinde etki yarattı ise Binevş arkadaşta aynı mücadele tarzı ile halkta büyük etki yarattı. Örgütleme çalışmalarında, topluma inanç ve güven sağlamada Binevş Edessa arkadaş '90’lı yılların öncülüğünü yapmıştır.”