Avrupa’da Afgan kadınlarla dayanışma eylemleri-YENİLENDİ

Avrupa’nın birçok kentinde Talibanların ülkenin hepsini ele geçirmesi ardından hayatı tehlikede olan Afgan kadınlar için eylemler yapıldı.

Afgan kadınlar ile dayanışmak amacıyla düzenlenen eylemlerin büyük bir çoğunluğunu Kürt kadınları organize etti ya da güçlü bir şekilde katıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde TJK-E aktvistlerinin çağrısı ile Afgan kadınlar ile dayanışma eylemi düzenlendi.

Eyleme AKAD kadın bileşenleri, Antifade, Afgan kadın sözcüsü ve Sol partiden kadınlar katıldı.

Eylemde TJK-E adına yapılan konuşmada Taliban’ın hiçbir örgütlü engel görmeden Afganistan’ı ele geçirdiği ve ardından tıpkı DAİŞ’in Şengal’de Êzidî kadınlara karşı uyguladığı vahşetin aynısının Afgan kadınlarına karşı da Taliban tarafından uygulanacağı korkusu olduğu belirtildi.

Kürt kadınlar olarak Afgan kadınlarla dayanışma mesajı da konuşmada verildi.

Afgan kadınlar adına yapılan konuşmalarda ise uluslararası toplumlar Afgan kadınlarla dayanışmaya çağrıldı.

AKAD ve Sol Parti adına yapılan konuşmalarda ise çıkar güçlerinin Taliban’a yol vererek, Afganistan’ı ele geçirdiği belirtildi.

Afgan kadınlara yönelik uygulanan her türlü baskı ve şiddete bu güçlerin de ortak olduğu dile geldi.

Afgan kadınlara yönelik uygulanan vahşete ilişkin fotoğrafların sergilendiği eylemde mumlar da yakıldı.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de Viyan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Afganistan’da yaşanan kadın ve toplum kırımı ile Şengal’e Türk devletinin düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

Eylemde Viyan Kadın Meclisi, DarJîn Ekoliji komitesi adına konuşmalar yapıldı ve TJK-E’nin açıklaması okundu.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de Afgan halkı ve kadınlarıyla dayanışma mitingi yapıldı. Arasında Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin de bulunduğu Duisburg Frauenbundnis’in organize ettiği eylem Duisburg Forum önünde yapıldı.

Afganların, Almanların ve farklı halklardan insanların sembol ve afişleriyle katıldığı eylemde Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi de pankart, döviz ve bayraklarıyla yer aldı. Mitingde TJK-E’nin mesajı okunurken, Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi sözcüsü Amara Çîya da bir konuşma yaptı.

"Taliban’ın bu kadar hızlı ilerlemesi kendiliğinden gelişmedi; Ortadoğu’yu dizayn etme projesinin yeni bir aşamasıdır" diyen Çiya şöyle devam etti: “On yıllardır vekalet savaşlarına sahne olan Afganistan’da, küresel hegemon güçlerin kirli politikaları sonucu iktidar kadın düşmanı Taliban’a teslim edildi. Başta Afganistan’da olmak üzere bütün dünyada kadınlar ve halklar arasında büyük öfke yaratan bu durum şu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi: Öz güç, öz örgütlülük ve öz savunmadan başka sırtımızı dayayacağımız güç yoktur."

Çiya, Kürt kadınların her zaman Afgan kız kardeşleri ile dayanışma içinde olacağını da sözlerine ekledi.

Eylemde yapılan diğer konuşmalarda ise Talibanların ülkeyi ele geçirmesi ardından yaşanacak katliamlara ve kaosa da dikkat çekildi.

Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi üyeleri ve kadınlar miting ardından Afgan halkı ile dayanışma amacıyla Duisburg Seebrücke öncülüğünde yapılan bir başka eyleme dahil oldu.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Afgan kadınlarıyla dayanışma mitinginde, “Kürdistan’dan Afganistan’a kadınların mücadelesiyle özgür yaşam inşa edilecek” mesajı verildi.

Dest-dan Kadın Meclisi ve Gemeinsam Kampfen’in ortak çağrısıyla düzenlenen miting, Alexanderplatz’da saat 18.00’de başladı. Mitingte, Almanca ‘Afgan kadınlara özgürlük”, “faşizme, ataerkilliğe, savaşa karşı uluslararası kadın dayanışması”, “Dün DAİŞ bugün Taliban” yazılı dövizlerle “Kürdistan’dan Afganistan’a: Kadınların mücadelesi özgür yaşamı kuracak” yazılı pankart ve YPJ, TJK-E bayrakları taşındı. Eylemde Dest-dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada “Kürdistanlı kadınlar olarak Afgan kadınları ile dayanışma içindeyiz. Herkesi de onların sesi olmaya çağırıyoruz” denildi. Ardından KJK bildirisi okundu. Gemeinsam Kampfen adına yapılan konuşmada ise, Afganistan’da Taliban’a karşı son haftalarda kadınların örgütlenerek direnişe geçtiğine dikkat çekildi. Tüm dünya kadınlarını direnişe geçen Afgan kadınlarıyla dayanışma içinde olmaya çağıran Gemeingsam Kampfen, Almanya’nın Afganistan politikasını da eleştirdi. “Almanya mülteci politikasından dolayı oradaki insanlık trajedisini görmezden geliyor” dedi.  

RAWA’DAN MESAJ

Eyleme Afganistan Kadın Örgütü RAWA da bir mesaj gönderdi. Mesajda Afganistan’daki son duruma dikkat çekildi. “Bu tablo ABD’nin 20 yıldan fazladır yürüttüğü politikanın sonucudur. Halklar bundan şu sonucu çıkarmalı: Hiçbir emperyalist güç halklar ve kadınlar için dayanak olamaz. Çözüm demokratik güçlerin ve kadınların kendini örgütlemesindedir” dedi. Mesaj tüm dünya kadınlarına ve halklarına duyarlılık çağrısıyla son buldu.  

Eyleme çok sayıda Afgan da katıldı. Shafer Muzgan adlı bir Afgan kadın da kendi dilinde bir şiir okuyarak ülkelerindeki yaşananları anlatmaya çalıştı. Eylem “uluslararası dayanışma” sloganlarıyla son buldu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen bir eylem ile Afgan kadınlarla dayanışma mesajı verildi.

İranlı, Afganlı, Hollandalı kurumlardan da kadınların katıldığı eylemde konuşan kadınlar, Afgan kadınların ve çocukların içinde bulunduğu tehlikeye dikkat çekti.

TJK-E’nin mesajının da okunduğu eylem sık sık “Taliban Afganistan’dan defol”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarıyla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Arin Mirkan Kadın Meclisi, TJK-E’nin Afgan kadınlarla dayanışma çağrısı üzerine Vieux-Port Meydanı’nda bir miting düzenlendi.

Afgan kadınlarla dayanışma mesajlarının verildiği eylemde, “Nerede ezilen bir halk varsa bizler oradayız” pankartı taşındı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.