Kürt Kadın Çalıştayı’nda işgale karşı mücadele çağrısı

Hollanda’da organize edilen Avrupa Kürt Kadın Çalıştayı başladı. Açılış konuşmasını yapan KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad, Kürt birliğinin tartışıldığı bu dönemde kadınların rolüne vurgu yaptı.

Avrupa’da faaliyet yürüten bir çok Kurt kadın kuruluşunun bir araya geldiği,“ Kürdistan işgaline karşı Avrupa Kürt Kadın Çalıştayı” çok sayıda kadının katılımıyla Hollanda’da başladı.

Çalıştay, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu tarafından organize edildi. 

Kürdistan dört parçasından kadınların hazır bulunduğu çalıştayda Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgalleri ve saldırılarına tepki gösterilerek, buna karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı.

‘İŞGALCİLERE KARŞI NET TUTUM GÖSTERMELİYİZ’

“Ey Raqîp” Kürt ulusal marşıyla açılışı yapılan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeynep Murad, şunları söyledi: “Hassas ve kritik bir süreçten geçiyoruz. Günlük olarak Türk devletinin halkımızın üzerinde saldırıları var. Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik saldırılar var. Bu bir soykırım planıdır. Türk devleti böyle bir karar almıştır.

Peki bu saldırılara karşı biz kadınların rolü nedir? Bu işgal saldırılarına karşı ancak biz kadınlar örgütlenirsek, mücadele edersek karşısında durabiliriz. Biz kadınlar olarak bugün bu çalıştayda tartışıp, analizler yapıp, ciddi bir karar ile işgalcilere karşı tavrımızı net olarak ortaya koymamız gerekiyor.

‘KADININ GÜCÜNE GÜVENMELİYİZ’

Kadın siyasetçi Tuba Hezer ise yaptığı konuşmada, Türk devletinin yıllardır Kuzey Kürdistan’da katilamlar yaptığını belirterek, kadınlar olarak sürekli bunun karşısında olduklarını söyledi.

KONGRA-STAR Avrupa Sözcüsü Dilşah Osman, kadınların mücadelesine değinerek, “Kürt kadınları Rojava’da DAİŞ’e karşı mücadele ederek, dünyaya damgasını vurdu. Bir sembol ve ilham kaynağı oldular. Bugün de ancak işgalcilere karşı kadınların ortak mücadelesiyle karşı koyabiliriz. Sadece bizim kendi gücümüzün farkında olmamız gerekiyor” dedi.

Jineoloji adına konuşan Haskar Kırmızıgül, Kürt kadınların mücadeleci tarihine değindi. Kırmızıgül Kürt kadınlarının Kürdistan’da devrime öncülük ettiğini vurguladı. Kırmızıgül, kadınların bugün de işgalcilere karşı mücadelenin öncülüğünü yapabilecek güçte olduğunu kaydetti.