Barış Anneleri: Çözüm gücü Kürt Halk Önderi’dir

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, çözümün Kürt Halk Önderi ile gelebileceğini belirterek, önümüzdeki süreçte heyetlerle görüşme kararı aldı.

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplo ve tecride karşı, yine zindan direnişine dikkat çekmek için buluşma gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağcılar ilçe binası konferans salonunda yapılan buluşmada, “Dijî komplaya navdewletî em dibêjin na” pankart asıldı. Etkinliğe Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ile tutsak yakınları da katıldı.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MATUHAY DER) Eşbaşkanı Esin Çelik, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkati çekerek, 2018-2019 yılında yapılan açlık grevleri sürecinde yaşamını yitirenleri andı. Cezaevlerindeki hak ihlallerinin gün geçtikçe arttığını ifade eden Çelik, çıkarılan yeni infaz yasası ile tutsaklara pişmanlığın dayatıldığını belirtti. Hasta tutsakların da durumuna da işaret eden Çelik, yaptıkları bu buluşmada kadınlar ve anneler olarak bu süreci nasıl yürüteceklerini tartışacaklarını dile getirdi.

'ANNELERİN YAN YANA GELMESİ ÖNEMLİ'

Barış Anneleri İnisiyatifi Güler Buğdaycı, annelerin yan yana gelmesinin oldukça önemli olduğunu kaydederek, “Tüm anneler gibi bizler de barışı savunuyoruz. Çok zor süreçler geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Hepimiz büyük bedeller veriyoruz. Bu iktidar şuan Kürt halkının bütün kazanımlarını göz dikmiş durumda. Bizler anneler olarak hiçbir zaman ‘intikam’ demedik. Herkes bilsin ki anneler her daim barışın yanında oldular ve olmaya devam edecekler” dedi.

Türk ordusunun Garê’ye dönük saldırılarına değinen Güler, “Kürt ve Türk çocuklarını bilerek öldürdüler. Türk annelerini de anlıyoruz. Annelerin gözyaşları birdir. Biz siyaset yapmıyoruz.  Bizler kalıcı ve onurlu bir barış için mücadele edeceğiz. Bunun için ‘neler yapabiliriz’i tartışacağız” dedi.

'HDP ÖNÜNDEKİLER ORADAN KALKSIN'

Barış Anneleri Meclisi Sözcüsü Behiya Gökgöz, bir araya gelmelerinin çok kıymetli olduğunu ifade etti. İktidar yetkilileri ve Erdoğan'ın savaş söylemlerine dikkat çeken Gökgöz, şöyle konuştu:

“O askerler için bizler Birleşmiş Milletler’e gittik. Saatlerce orada oturduk, bu savaşın bitmesini istedik. Bize, gidin elimizden geleni yapacağız, dediler. Demek amaçları bu kirli savaşı bitirmek değildi. Dünya bizlere gözlerini kapatmış durumda. Çözüm bizleriz. HDP önünde olan anneler yanımıza gelsinler ve ortak mücadele etsinler. Sistem onları kullanarak annelere karşı kışkırtıyor. Kullanılan dil barış dili değil, barış o dille gelmez. İntikam ile bir yere varamayız. HDP önündeki anneler oradan kalksın, bizler nereye gideceğimizi biliyoruz. Gelsinler beraber gerekli yerlere, Birleşmiş Milletlere gidelim."

Gökgöz, İmralı tecridinin kalkması durumunda barışın geleceğini sözlerine ekledi.

'ÇÖZÜM GÜCÜMÜZ KÜRT HALK ÖNDERİ'DİR'

Söz alan kadınlar, çözüm gücü olarak Kürt Halk Önderi'ni gördüklerini ve ona dönük tecride karşı alanlara çıkılması gerektiğini belirtti.

Mücadeleye katılmayarak gerekçeler üreten anlayışı eleştiren anneler, baskılara rağmen mücadelenin büyütülmesi gerektiği ifade edildi.

Daha sonra öneriler değerlendirilerek, önümüzdeki süreç için siyasi parti temsilcileri, insan hakları dernekleri, hak savunucuları, kurum ve kuruluşlar ile diplomasi görüşmelerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Anneler önümüzdeki günlerde oluşturacakları heyetle görüşmelerine başlayacaklarını belirtti.

Etkinlik “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde son buldu.