Başaran: Konya'daki katliamın sorumlusu iktidar

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Konya'da 7 Kürt, cezasızlık politikaları ve iktidarın hedef gösterme siyasetinin sonucu katledildi" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.


3 AĞUSTOS FERMANI


Başaran'ın konuşmasının satır başları şöyle:


"3 Ağustos Şengal Katliamı’nın yıl dönümüydü. DAİŞ çetesi Şengal'e yönelik saldırısıyla Êzidîlere karşı 74’üncü fermanı gerçekleştirmek üzere saldırdı. Bu saldırının üzerinden 7 yıl geçti. DAİŞ’in saldırısında en az 2 bin 213 Êzidî katledildi, DAİŞ tarafından köle pazarlarında satılan 3 bin Êzidî kadından haber alınamadı.


Ancak Êzidî kadınlar başta olmak üzere Êzidî halkı, bu süreç içerisinde onca acıya rağmen dimdik ayakta durmayı başardı. Yeni bir yaşam inşa etmeye başladılar. Şengal halkı, yeniden yaşamı  kendi kültürü ve inancıyla inşa etti, yeni yaşamı örgütledi. Şengal halkı artık iradesine sahip çıkıyor. Şengal’de artık sadece acı yok, Şengal’de direniş var ve örgütlenme var.


Saldırıların ardından topraklarına geri dönen Êzidî halkı, örgütlenerek özsavunma birliklerini, kadın ve eğitim kurumlarını, özerklik meclislerini ve yerel yönetimlerini kurarak katliama 'örgütleniyoruz' şiarıyla yanıt verdi. Êzidî Kadın Hareketi fermana cevap olmak için ilan edildi. Buradan, Ezidi kadınların mücadelesini selamlıyoruz.

 
Êzidî halkının örgütlenmesini hazmedemeyen bütün uluslararası güçler, IŞİD öncesi süreci tekrar inşa etmek amacıyla Şengal Anlaşması’nı imzaladı. Şengal’de bir iradenin ortaya çıkmasını kendi gelecekleri açısından “tehlikeli” olarak gören güçler, bombalamalarla bu örgütlenmeyi ortadan kaldırmak istemekte. Türkiye de bunu yaparak Şengal halkının iradesini tanımamakta ısrarcı. Êzidîleri kendi topraklarından sürgün etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. IŞİD’in de gücü yetmeyecek.


'EYLEM GÜNÜ İLAN EDİLMELİ'


3 Ağustos’ta Şengal’de yapılanlar sadece fiziki değildi; dil, kültür ve inançsal açıdan da bir soykırımdı. Soykırım Belçika ve Hollanda tarafından tanındı. Ama maalesef dünyanın pek çok yerinde bu soykırım tanınmıyor. Tekrar çağrı yapıyoruz: 3 Ağustos “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmelidir. Bu soykırıma karşı verilecek toplumsal ve uluslararası tepkinin en önemlilerinden bir tanesi de bu olacaktır.

 
KONYA'DAKİ IRKÇI KATLİAM


Şengal’in üzerinden 7 yıl geçmişken bir soykırımla karşı karşıya kalan bir hal varken maalesef bugün Türkiye’de de uzun süredir iktidarın yürüttüğü nefret politikaları, ayrıştırma politikaları, hedef gösterme siyaseti nedeniyle Konya Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları Ailesi'nin evine düzenlenen saldırıda 4’ü kadın olmak üzere toplam 7 Kürt katledildi. Ailenin evi ateşe verildi. Daha önce Dedeoğulları Ailesi'ne bir saldırı gerçekleştirilmişti, defalarca koruma talep ettiler, defalarca 'yaşamımız tehlikede, ırkçı bir saldırıyla yüz yüzeyiz' dediler.
Saldırgan silahlı saldırı sonrası Dedeoğulları Ailesi'nin evini de ateşe verdi. Daha önceki saldırıda aileye 'biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız' diyenleri koruyan iktidar Dedeoğulları Ailesi'ni korumadı, korumak istemedi bu katliamla yüz yüze bıraktı ve en son 7 Kürt, bu cezasızlık politikaları ve bu hedef gösterme siyaseti sonucu katledildi.  
Saldırı, ilk gününden bugüne, tıpkı Afyon’daki saldırı, tıpkı en son dün Çorum’daki saldırı gibi, tıpkı Antalya Elmadağ’da olduğu gibi münferit olaylarmış gibi yansıtıldı. Ya da Deniz Poyraz’da olduğu gibi münferit olaylar, adli vakalarmış gibi yansıtıldı. Ama biz bunun altındaki motivasyonun ırkçılık olduğunu çok iyi biliyoruz. Biz bunları teşvik edenlerin, sırtlarını sıvazlayanların, Deniz Poyraz’ın katilini gözaltına alırken incitmeden pamuklara sararak alanları onları teşvik edenlerden biliyoruz.
Aysel Tuğluk yoldaşımızın annesinin cenazesini mezarından çıkaranlarla fotoğrafları olanların yaklaşımından failleri çok iyi biliyoruz. Bunu Sivas’tan, Madımak’ta Alevilere yapılanlardan çok iyi biliyoruz. Bunu Şengal’de yapılan soykırımdan çok iyi biliyoruz. İşte bu nefret politikaları saldırılara zemin hazırlıyor. Kürtleri katledenleri cezasızlıkla ödüllendirdikçe, Kürtleri katledenlerin sırtları sıvazlandıkça bu saldırılar devam ediyor. İktidarın ırkçı saldırılara karşı önlemleri failleri serbest bırakmak ya da Kürtleri oldukları yerden başka bir yere nakletmek ya da memleketlerine geri göndermek. Yani, iktidar kolluk önce Kürtleri hedef gösteriyor, bu ırkçı saldırılarla yüz yüze bırakıyor, failleri cezasızlıkla ödüllendiriliyor, yetmezmiş gibi zaten topraklarında kendi geçimlerini sağlayamayan, mevsimlik işçi olarak metropollere göç etmek zorunda kalan insanlara “dönün, buraları terk edin” diyerek evlerine geri gönderiyorlar. İşte aslında yaşadıklarımızın özeti bu.  
Bizler Konya’daki aileye taziye ziyaretinde bulunmak, dayanışmamızı göstermek için cenazeye ve taziyelere katıldık. Orada aslında aile bireylerinin ortaya koyduğu tavır çok netti. Aile bireyleri 'ağlamayacağız' diyordu. Ağlarsak kazanırlar. Kendileri de sadece tek bir failin olmadığını çok iyi biliyorlardı, tek bir kişinin bu kadar planlı, projeli olarak gelip bir aileyi ortadan kaldıramayacağını çok iyi biliyorlardı. Bunun aslında nereden beslendiğini, kimler tarafından teşvik edildiğini çok iyi biliyorlardı.  


'İKTİDAR IRKÇI SALDIRILARA ZEMİN HAZIRLIYOR'


Son günlerde bütün dünyada orman yangınları varken, bütün dünya ekolojik bir krizle yüz yüzeyken, bir iklim kriziyle yüz yüzeyken, ormanlar yanarken, seller yaşanırken iktidarın yangın konusunda işaret ettiği, fail olarak gösterdiği HDP ve Kürtler tam da yine bu ırkçı saldırılarla yüz yüze kalıyor. İktidar, iklim kriziyle baş edemediğini itiraf etmiyor. İktidar, yıllardır bütün bu ülkenin varını yoğunu kendi rantına ve kendi iktidarına yatırdığını kabul etmiyor. İktidar, yangını söndürme beceriksizliğini kabul etmiyor ama bu yangının sorumluluğunu HDP ve Kürtlere yönelterek aslında ırkçı saldırılara zemin hazırlıyor.
Orman yangınlarını söndüremeyen iktidar, toplumsal yangını körüklemekten geri durmuyor.
Toplum kendi imkanlarıyla yangınları söndürmeye çalışıyor.


İMRALI TECRİDİ


Bütün bu ülkenin varını yoğunu savaşa yatıranlar, savaş politikaları sonucunda İmralı’da Sayın Öcalan’a ağırlaştırılmış tecrit uyguluyor. Tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevleri de 252’nci gününe girdi. Ne zaman ki tecrit ağırlaştı; bu ülkede ekonomik kriz, siyasal kriz, toplumsal kriz yaşanmaya başladı. Tecrit politikalarında ısrar etmek savaş ve şiddeti beslemektir. Tecridin en ağırını yaşayanlar ise kadınlar oluyor. Kadınlar evlere kapatılarak tecrit ediliyor, kadınlar siyaseten tecrit ediliyor. Kadınlar devletin yükümlülüğünde bulunan şiddete karşı mücadele ettiklerinde gözaltına alınıp tutuklanıyor. En önemlisi de kadınlar her gün bu savaş ve kaos ortamında kışkırtılan erkeklik ve militarist politikalar sonucu vahşice katlediliyor.

 
KADIN KIRIMI


Bakın, günlerdir kaybolan Azra Gülendam Haytaoğlu’nun cenazesi ormanlık bir alanda bulundu. Katili de Mustafa Murat Ayhan! Azra, cinsel saldırıya uğrayarak işkenceyle katledildi! Aynı gün Maraş’ta Emine Gökkız, ormanlık bir alanda katledilmiş bir halde bulundu. Yine Antalya’nın Kepez ilçesinde 18 yaşındaki Sıla Yılmaz’dan günlerdir haber alınamıyor.
Yine bugün öğrendik ki, daha önce Aleyna Çakır’ın ölümünde baş şüpheli olan Ümitcan Uygun, kadınların, bizlerin tüm tepkilerine rağmen tutuklanmadı! O kadar uyarmamıza rağmen şüpheli bir şahıs elini kolunu sallayarak dolaştı. Şimdi de evinde başka bir kadın olan Esra Hankulu’nun cenazesi bulundu. Biz daha önce defalarca uyarmıştık. Uygun’un tutuklanması için daha ne kadar delil olması gerekiyor? Savcılar, hakimler bu konuda ne düşünüyorlar? Bir kadının daha yaşamına mal olan kararlarının farkındalar mı? Bu şahsın tutuklanması için daha fazla mı kadını katletmesi gerekiyor? Bu şahıs bir seri katil haline döndü ve bu seri katil, iktidarın cezasızlık politikaları nedeniyle suç işlemeye devam ediyor. Ümitcan Uygun derhal tutuklanmalıdır ve serbest bırakan hakim ve savcılar hakkında da HSK derhal işlem başlatmalıdır!
İktidarın kadın düşmanı politikalarının bedelini kadınlar canlarıyla ödüyor!.
Katledilen her bir kadın, bizler için isyan gerekçesidir!

 
BEYRUT'TAKİ KONFERANS SELAMLANDI


Her gün şiddet, savaş, katliam  politikaları ile yüz yüze gelirken Beyrut’ta, Ortadoğulu kadınlar bir araya gelerek faşist ve tekçi iktidarlara karşı güçlerini birleştirdiler. Bizim arkadaşlarımız da Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansında 'Kadınların Birliği İle Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz' sloganıyla 30-31 Temmuz tarihleri arasında Beyrut’taydı. Sorunlarımızın ortak olduğunu hep birlikte gördük. Sorunlarımız ortaksa dayanışmamız ve mücadelemiz de ortak olmalıdır. Kadınlar, 'Demokratik Kadın İttifakı'nın kurulmasını Beyrut’ta kararlaştırdı. Buradan Beyrut’ta bir araya gelen, mücadele yürüten tekçi faşist erkek egemen siyaseti kabul etmeyen kadınlara selamlarımızı iletiyoruz.  


HDP'YE SALDIRILAR


Ülke yangın hali içerisinde ama AKP-MHP faşist blokunun gündeminde vazgeçilmez bir konu var. Bizler, HDP.  Yaptıkları açıklamalarla partimizi hedef gösteriyor. İşleri güçleri partimiz ile uğraşmak haline gelmiş. HDP’siz bir ülke hayali ile yatıp kalkıyorlar.
Gittikleri her yerde dillerinden HDP düşmüyor artık. Medyalarında HDP’siz HDP’yi tartışıyorlar. Çünkü HDP’nin onları göndereceğinin çok iyi farkındalar. HDP’nin bu ülkede onların faşist, ırkçı, cinsiyetçi, Kürt ve kadın düşmanı politikalarına çomak soktuğunun farkındalar. HDP bu ülkede gerçek anlamda muhalefet yapan tek partidir. HDP bu ülkede kadın katliamlarına, çocuk istismarlarına karşı aktif politika yürüten Meclis’teki tek partidir. HDP bu ülkede ekonomik krize çözüm getiren Meclis’teki tek partidir.
HDP’nin ağacına göz dikenler bilsin ki o ağacın gövdesi giderek büyüyecek, kök salacak
HDP’siz bir ülkede her gün daha çok kadın şiddete maruz kalacaktır.
Bizler HDP olarak bir taraftan Kadın Meclisiyle uzun süredir yürüttüğümüz “Kadınlar İçin Adalet” kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğu programıyla her gün alanlardayız. Partimiz de “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” buluşmalarıyla Türkiye’nin ve Kürdistan’ın dört bir yanında buluşmalara devam ediyor. Buluşmalarımızda, halkımız da alanlara çıkarak partisine sahip çıkıyor. Gittiğimiz her yerde, dokunduğumuz her insan, HDP’nin iradeleri olduğunu söylemekten çekinmiyor. Özellikle kadınlar… Kadınlar, HDP’ye yönelik saldırıların kendilerine yapıldığını belirtiyor. Bu yüzden kadınlara çağrımızdır; HDP’yi en çok savunması gerekenler kadınlardır. HDP’siz bir ülkede her gün daha çok kadın şiddete maruz kalacaktır, her gün daha çok kadın katledilecektir, her gün daha çok kadın işten çıkartılacaktır, her gün daha çok kadın siyaset dışı bırakılacaktır, her gün daha çok kadın yoksulluğa mahkum edilecektir.
İşte tam da bunun için kadınlar HDP’nin kapatılmasına izin vermeyecektir. HDP’yi sahiplenmek kadın cinayetlerinin ve katliamlarının önüne geçmenin adıdır. HDP’yi sahiplenmek cinsiyetçi, militarist söylemlerin ve politikların karşısında özgür ve eşit bir yaşamı savunmaktır. HDP’yi kapatmayı düşünenlere buradan kadınlar olarak bir kez daha sesleniyoruz. Kulaklarını tıkıyorlar bize ama ısrarla söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkede kapatılması gereken bir şey varsa o da erkek egemen cinsiyetçi ittifakın ta kendisidir. Bu ülkede kapatılması gereken bir şey varsa cinsiyetçi ve eril politikalarının yürütücüsü olan kurumlardır, kadınlar hakkında konuşan erkeklerin çeneleridir! Tıpkı sevgili Sebahat Tuncel’in de dediği gibi. Biz kadınlar HDP’yi sahiplenmekten de vazgeçmeyeceğiz, biz kadınlar bu oluşturulan ırkçı ortama, militarist siyasete karşı direnmekten vazgeçmeyeceğiz. Tecrit politikalarının yaşamımıza sirayet etmesinin önünde engel olmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Kadınlara dayatılan ölüme karşı yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Esarete karşı özgürlüğümüzü savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Bilinmelidir ki zaman tam da kadınların zamanıdır. Zaman kadınların özgürleşme zamandır. İktidarın propagandalarına kulak asmayın. Güçsüzlüklerinden nereye saldıracaklarını bilemez haldeler. Artık tükenmelerinin çığlıklarını duyuyoruz. Tükenmelerinden sonra yeni yaşamı biz kadınlar kuracağız.
Tekrar Van’da sel felaketinde ve Türkiye’nin dört bir yanında yangından etkilenen halkımıza geçmiş olsun diyoruz. Yangında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet ailelerine başsağlığı diliyoruz."