Bianet’ten ocak ayı erkek şiddeti çetelesi: 23 kadın öldürüldü

Bianet’in erkek şiddetine ilişkin ocak ayı çetelesine göre bir ayda en az 23 kadın ve 3 çocuk erkekler tarafından katledildi.

Bianet, yerel ve ulusal gazeteler, haber siteleri ve ajanslardan derlediği ocak ayı erkek şiddeti raporunu açıkladı.

Rapora göre erkekler ocak ayında az 23 kadını ve üç çocuğu öldürdü.

Geçen ay ayrıca erkekler 3 kadına tecavüz etti, en az 57 kadına şiddet uyguladı, en az 27 kız ve erkek çocuğunu “istismar” (cinsel saldırı) etti, en az 8 kadını “taciz” (cinsel saldırı) etti, 24 kadını da “seks işçiliği”ne zorladı.

Ocak ayı erkek şiddeti raporunda ayrıca kadınların yargı yoluyla erkek şiddetiyle mücadelesine de yer verildi. 

JINNEWS’in raporuna göre ise ocak ayında en az 32 kadın erkekler tarafından katledildi, 31 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

HER YIL YÜZLERCE KADIN KATLEDİLİYOR

Türkiye’de her ay onlarca kadın katlediliyor. Failler çoğu zaman cezasızlık kültüründen faydalanıyor. Yetkililer, sık sık kadına yönelik şiddeti teşvik eden açıklamalarda bulunurken, polis ve yargının tutumu da şiddet faillerini cesaretlendiriyor.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler 2021'de 324, 2020'de 284, 2019'da en az 328 kadını katletti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) “2021 Yıllık Veri Raporu”na göre, 280 kadın erkekler tarafından katledildi, 217 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Rapora göre kadınların yüzde 64'ü evlerinde katledildi.