Bir çok kentte 25 Kasım eylemleri-YENİLENDİ II

Avrupa'nın bir çok kentinde Kürt kadınları, kadına yönelik şiddete karşı sokaklara çıktı.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla bir miting düzenlendi.

Asya Yüksel Kadın Meclisi ve Yeni Kadın ve Couruge çağrısıyla Duisburg Forum önünde saat 16.00'da toplanan kitle, “Jin, jiyan, azadî", “Erklik kadınları katlediyor” , “Diktatör Erdoğan kadın düşmanı” yazılı pankartlar açtı.

Kürdistan ve Türkiye’de erkeklerin katlettiği kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde Yeni Kadın adına Zelal Toprak, Courage Adına Maria ve Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Tolhildan birer konuşma yaptılar.

Tolhildan, kadın katliamlarının ve kadına karşı şiddetin politik olduğuna dikkat çekti. Türkiye ve Kürdistan’daki kadın kırımının Erdoğan iktidarı eliyle yürütüldüğünü ifade eden Tolhildan, AKP – MHP faşist iktidarının özgür kadın mücadelesini kendisi için tehlike olarak gördüğünü belirtti.

Tolhıldan, "Dünyanın her yerinde, kadın bedeninin tahakkümüne, tacize ve tecavüze, kadın katliamı ile hakların ihmal ve istismarına karşı sürekli direniş ve özsavunma temelinde hesap sorulmalı" şeklinde konuştu.

Eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadî” , “Kadın kırımını durdurun” , “Kadın katliamları politiktir” sloganları atıldı.

OLDENBURG

Almanya'nın Oldenburg bölgesindeki Willhelmshaven şehrinde 25 Kasım vesilesiyle Zelal Kadın Meclisi ve Alman Enternasyonalistler stant açıp, TJK-E’nin başlattığı "Diktatörün yargılanması için 100 neden" kampanyası kapsamında imza topladı.

Almanların yoğun ilgi gösterdiği stant eyleminin sık sık tekrarlanacağı bildirildi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde kadına yönelik tüm şiddet biçimleri protesto edildi.

Kürt kadınları ve dostlarının katıldığı eylemde erkek egemen zihniyete tepki gösterilirken, bu kentteki eylemde de TJK-E'nin "Diktatörün yargılanması için 100 neden" kampanyası kapsamında imza topladı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de 25 Kasım vesilesiyle Destan Kadın Meclisi, HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan, YBŞ, TEKO-JIN ile beraber bir çok feminist grubun katılımı ile bir yürüyüş gerçekleşti.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde yüzlerce kadın 25 Kasım vesilesiyle şiddete karşı yürüdü.

Çok sayıda kadın örgütünün yer aldığı eylemde, Hamburg Rojbin Kadın Meclisi de hazır bulundu.

Rojbin Kadın Meclisi'nden insan hakları savunucusu ve yazar Anja Flach, Türkiye'de yüzlerce kadının erkek eliyle katledildiğini hatırlattı. Flach, Rojava'da kadın öncülüğündeki devrimin tüm dünya kadınları için ilham kaynağı olduğunu belirtti.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde Schlossplatz'da bir araya gelen "Şehit Meryem Kadın İnisiyatifi bileşenleri, SKB, MLPD, ADKH, Yeni Kadın, Courage, Frauenkollektive, zusammen kämpfen" ortak bir yürüyüş düzenledi.

Kadınlar, Stuttgart Schlossplatz'da toplanarak günün önemine ilişkin birer açıklama yaptıktan sonra Rotebühlplatz’a doğru yürüyüşe geçti.

LAVRIO

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Yunanistan Meclisi, Yunanistan’ın Lavrio kasabasındaki Kürt mülteci kampında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında etkinlik düzenledi.

Kampın açık bahçesinde pandemi önlemleri dikkate alınarak yapılan etkinlik, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların anısına düzenlenen saygı duruşu ile başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasında kadına yönelik şiddetin her gün arttığına dikkat çekildi. Kadınların her gün maruz kaldıkları fiziki, psikolojik, ekonomik şiddete karşı mücadeleyi büyütmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada Kürt kadın özgürlük mücadelesinin her gün erkek egemen zihniyete darbe vurduğu belirtilen açıklamada, dünya kadınlarının ortak mücadele etmesi gerektiği kaydedildi.

“Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarının durmadığı etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon gösteriminde erkekler, Kürt kadın özgürlük mücadelesinden öğrendiklerini ve bunu yaşama nasıl uyguladıklarını anlattı. Sinevizyonda görüşleri alınan erkekler aynı zamanda kadın özgürlüğü konusunu yaşamlarına aktarmada yaşadıkları eksikliklerin de özeleştirisini verdi.

Etkinlikte ayrıca Lavrio kampı kadın korosu, kadın özgürlük mücadelesini anlatan şarkılar seslendirdi.

Etkinlik kadına yönelik şiddeti anlatan tiyatro gösterimi sonrası çekilen halaylarla son buldu.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limassol aynı amaçla bir basın açıklaması yapıldı. Salgın nedeniyle Teofilos Kürt Toplum Merkezi'nde toplanan kadınlar burada kadına yönelik şiddetle mücadele gününe ilişkin bir basın bir metni okudu.

Açıklamada, kadın hakları ve özgürlüğünün her alanda mücadele ile kazanılacağı vurgusu yapıldı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Sevê Kadın Meclisi ve çok sayıda Danimarkalı kadın örgütü, kadına yönelik şiddete karşı ortak bir eylem gerçekleştirdi.

Parlamento önünde saat 17.00'de yapılan eylemde Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın yerine getirmesi için üç talep dile getirildi:

"Şiddete karşı mücadele erken yaşta başlatılmalı, Sosyal Eşitlik Bakanlığı kurulmalı, şiddete maruz kalan herkese sosyal, psikolojik destek ve tedavi imkanları devlet güvencesinde sağlanmalı."

Sevê Kadın Meclisi adına eylemde yapılan açıklamada, tüm dünya kadınlarına ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Eylem sırasında TJK-E’nin başlatmış olduğu “Diktatörü yargılamak için 100 neden" kampanyası için de imzalar toplandı.

BELÇİKA

Belçika'nın başkenti Brüksel ile Liege kentinde 25 Kasım günü kadına yönelik şidddete karşı eylemler yapıldı.

Kürt kadın hareketi YJK-BE ile feminist kadın örgütleri "Kadın kırımına karşı özgür toplumu savunma zamanı" sloganıyla eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerde, DAİŞ çeteleri tarafından katledilen Êzidî kadınları da anıldı. Eylemlerde sık sık "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı.