Botan: Gelin, Egid'leşin, Delal'leşin, Beritan'laşın, Zilan'laşın

YJA STAR komutanlarından Sidar Baran Botan, Kahramanlık Haftası vesilesiyle şehitleri anarak, "Özgür yarınlar için çağrım; sistemin robotlaşma, eritme, kandırmalarına gelmeyin. Gelin, Egid'leşin, Delal'leşin, Beritan'laşın, Zilan'laşın." dedi.

YJA STAR komutanlarından Sidar Baran Botan, Kahramanlık Haftası vesilesiyle Dengê Welat radyosuna konuştu.
Botan, Sema Yüce, Mazlum Doğan, Zülküf Gezen ve komutan Mahsum Korkmaz’ın öncülüğüne vurgu yaparak, Çiçek Botan, Delal Amed’lerin şahsında kadın mücadelesinin elde ettiği kazanımları değerlendirdi. Ayrıca YJA STAR ve HPG güçlerinin 2020 yılına büyük etkili eylemlerle başlangıç yapacağını ve yeni taktik ve yöntemlerin olacağını açıkladı.

'APOCU VE ÖZGÜR KADIN RUHU YENİDEN YEŞERDİ'

Botan, Newroz'u kutlayarak, şunları ifade etti:
"Bilindiği üzere bulunduğumuz süreç bütün incelikleri ile özelde de Kürt hareketi ve ezilen halklar için hassas bir süreçtir. Elbet bu süreç mücadele ve gerillaların emek, eylem ve çabaları ile kesinleşecektir.  Şehit yoldaşlarımızın birçoğu bize öncü komutanlık yaptı. Özelde de özgür Kürdistan dağlarında Botan’ın Gabar bölgesinde Komutan Mahsum Korkmaz'ın öncülük direnişi ile Kürdistan tarihi yeniden canlanmış, Apocu fedai ruh ve özgür kadın ruhu tekrardan yeşermiştir. Her ne kadar işgalci Türk ordusunun soykırımları Kürtleri göç ettirse, köylerini yaksa da halkın direnişi ve iradesi kırılmamıştır.”
Botan, İmralı’da çıkartılan yangına vurgu yaptı, "Bilinçli yapılan ve komplocu güçlerin el birliği ile çıkartılan bir yangındır" diye belirtti. 8 Mart ve 21 Mart öncesinde yapılan komplocu girişimin, YJA STAR ve HPG güçlerinin eylemleri başta olmak üzere, Kürt ve ezilen tüm halkların, özellikle kadınların meydanlara akmasıyla boşa çıkarıldığını belirtti.

'İMRALI'YA DAİR HİÇBİR ŞEY SIRADAN DEĞİLDİR'

Botan, şu değerlendirmeleri de yaptı:
"2020 Newrozu'ndan önce komplocu güçler tarafından İmralı'da yangın çıktı ve bu yangının nasıl çıktığı bilinmemektedir. Şimdiye kadar da bu konuda hâlâ bir bilgi verilmemiştir. Şu bilinmektedir; İmralı'ya dair olan bütün girişimler sıradan değildir komplocu güçlerle bağlantısı bulunmakta, atılan adımlar ideolojiktir ve özel savaşın bir bölümüdür. Bu şunu göstermektedir; 8 Mart ve Newroz öncesi özgür kadın kimliğinin ortaya çıkmasının ayaklar altına almak istenmesidir. İmralı’da çıkarılan yangınla; 'kırmızı çizginize, Önderinize de el uzatabiliyoruz' mesajını vermek istediler. Fakat işgalci Türk ordusunun ve komplocu güçlerin bu planı boşa çıkarıldı. Amaçlarına ulaşamadılar. Kadınlar öncülüğünde Kürt halkı ve ezilen halklar akın akın meydanlara aktı. Dört parça Kürdistan başta olmak üzere Avrupa'ya kadar tek yürek, tek ses olup görkemli eylemler düzenlediler. Meydana akın eden kadınlar, 'Bê Serok Jiyan Nabe' sloganı ile kendi toprakları, kimlikleri ve özgür, eşit bir yaşam için yürüdüler.

'AMACIMIZ ÖNDER APO İLE YAŞAMAKTIR'

Değerli yoldaşımız Sema Yüce '8 Mart'tan 21 Mart'a kadar özgürlük köprüsü olmak istiyorum' diye betimlemişti. Bir kez daha özgür kadın kimliği Newroz gerçekliği ile ortaya çıkmıştır. Mart ayı baharın müjdeleyicisidir. Mazlum Doğan'ların direnişi, sembolü Kawa’ların simgesidir. Bunlarla Newroz yenilenmiştir. Sema Yüce'lerin, Zülküf Gezen'lerin, büyük komutan Mahsum Korkmaz’ın izinde tarih yazılmıştır. Bu nedenle Kahramanlık Haftası demekteyiz. Bizim için anlamlı ve özel bir gündür. Kahramanlık Haftasında ideolojik adımlar atılmış ve birçok başarı elde edilmiştir. 2020 yılı Newroz direnişinin ruhu ile başarıya ulaşmak, her an Önder Apo ile yaşamak, attığımız her adımda düşünerek hareket etmek esas amacımızdır. Önder Apo ile 24 saat yaşamaktır. Serhat, Haftanin, dört parça Kürdistan'daki eylemler Newroz ruhu ile işgalci Türk ordusuna ve komplocu güçlere cevaptır.

'MAHSUM KORKMAZ'IN İZİNDE YÜRÜMEK KUTSALDIR'

Komutan Mahsum Korkmaz'ı daha ben çocukken görmüştüm. Arkadaşlar evimize geldiğinde konuşmaları, oturup kalkışlarından yoldaşlıklarının sıcaklığı ve samimiyetlerinden çok etkileniyordum.  O nedenle daha sonra katılımım da Gabar dağlarında oldu. Uzun yıllar boyunca Gabar'da gerillacılık yaptım. Elbette Mahsum Korkmaz’ın yoldaşı, öğrencisi, ardılı olarak izinde yürümek kutsaldır. Botan'ın her alanında, taşında, toprağında izleri vardır. Aynı zamanda anıları yazılarında bulunmaktadır. 15 Ağustos Atılımı tarihe nakşedilmiştir. Gabar'da birçok noktada Egid arkadaşın kaldığı yerler vardır, hâlâ onun adı ile anılmaktadır. Yoldaşları oraları korumaktadır. Her gerilla Gabar alanına gitmek, Mahsum Korkmaz,  Gülbahar, Adılların adımladıkları her karış toprakta yürümek ister. 1986 tarihinde 28 Mart'ta heval Egid'e yapılan komplo ve 9 Ekim komplosu birbirinden kopuk değil. İşgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanlarına, Kuzey Kürdistan dağlarına saldırısı ve Kürt halkına yönelik soykırımlarına karşı Kürt halk özgürlük hareketi her alanda yaptığı eylemleri ile onlara cevap olmaktadır. Binlerce Egid doğmuş ve yüzlercesi Özgürlük Hareketine katılmıştır."

'TECRİT AĞIRLAŞTIKÇA KAHRAMANLAR ÇOĞALACAK'

YJA STAR komutanı Sidar Baran Botan, son olarak 2020 yılında gerillaların eylem ve taktiklerine ilişkin şunları söyledi:
"Doğrudan doğruya bu savaşta, 4 parça Kürdistan'da ve özgürlük hareketinde, özelde de YJA STAR güçleri Önder Apo'nun fedailerini yaratmak, Çiçek Botan'ların, Delal Amed'lerin şahsında 4 parça Kürdistan'da kadın orduları kuruldu. Hareketimizde birçok öncü kadın rolünü oynamıştır, özelde de Delal Amed yoldaşın şahsında Kürt kadını kimliğini ispatlamış ve kendi kimliğini, iradesini, duruşunu ortaya koymuştur. Öz savunma gücünü esas alarak korumayı amaçlamıştır. Kadın olarak ölümlere, taciz, tecavüz ve soykırımlara karşıyız. Bu konuda Delal Amed şahsında mücadelemiz zirveleşmiştir. Delal yoldaş birçok alanda öncülük etmiş, en son da komutan Mahsum Korkmaz'ın yeri Botan alanına gitmişti. Bizzat bu savaşa öncülük yapmak, yoldaşlarının ruhunu yaşatmak asıl amacı olmuştur. Egidliği cinsiyetçi bir yaklaşımla ele almıyoruz; Egidlik özgür bir ruhtur. Özgür kadın fikri Reber Apo militanlık ruhunu bütünleştirmek, birbiriyle büyütmektir. Egitlik özgürlüktür, özgür kadın kimliği ile bağlantılıdır. Öncülük yapan yoldaşların şahsında özellikle de Çiçek Botan, uzun yıllar Botan’da öncülük yapmış, kendini Alişer ve Zarifeler'in ruhuna ulaştırmıştır. Bunu sadece bir ruh olarak değerlendiremeyiz, aynı zamanda özgürlüğün yaratımı ve başarısıdır. Bunun için öncülük heval Beritan, Zilan, Egid ve Mazlum yoldaşlar gibi fedaileşme çıtasıdır. İşgalci Türk ordusunun politika ve saldırılarına karşı mücadele ile durmak Delal yoldaşın ve Berxwedan Goyi, Yekbun yoldaşların şahsında çıkmıştır. Bu soykırım ve saldırılar olduğu sürece mücadele olacaktır. İmralı'da tecrit ağırlaştığı sürece kahramanlar çoğalacaktır. Baskı ve sömürü olduğu sürece Kürt ve ezilen halkların gençleri bu mücadeleye akın edecek ve çıtayı yükselteceklerdir. Özgür Kürdistan dağları bellidir; Botan, Gabar, Besta, Cudi, Zagros, Haftanin. Özgür yarınlar için çağrım; sistemin robotlaşma, eritme, kandırmalarına gelmeyin. Gelin, Egid'leşin, Delal'leşin, Beritan'laşın, Zilan'laşın."