Buldan: AKP içeride ve dışarıda kaos yaratıyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP'nin içeride ve dışarıda savaş, kaos, kriz yarattığını belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Batman'da düzenlenen Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Seçilmişler Toplantısı'na katıldı.

PARİS KATLİAMI

Buldan'ın buradaki konuşmasının satır başları şöyle:
Dün 9 Ocak, özellikle biz kadınlar açısından önemli bir gündü. 3 kadın siyasetçinin, Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine, Fidan ve Leyla’nın katledilişlerinin yıl dönümüydü. Bu 3 Kürt kadını, Kürt siyasetçisi çok planlı bir şekilde ve dünyanın gözleri önünde katledilirken, aslında bu katledilişin amacının özellikle barış ve müzakere sürecinin başladığı tarihlere denk gelmesi, Sayın Öcalan’la görüşmelerin yapıldığı bir tarihe denk gelmesi, aslında barışa, demokrasiye ve özgürlüklere vurulmuş bir darbe olarak nitelendirmek elbette önemlidir. Bu katliamı bir sürecin bitirilmesine, bir sürecin darbe almasına ve heba edilmesine de sebep olacak bir katliam olarak nitelendirmek gerekiyor.

'BUGÜNLERE ÇOĞALARAK GELDİK'

Bizim, geleneğinden geldiğimiz HEP’in kuruluşu ile birlikte, o dönem tek bir milletvekiliyle kadın temsiliyetimiz vardı. 1999 yılında HADEP’te 3 kadın belediye başkanımız ile bu mücadelenin fitilini ateşlemiş olduk. Kadınlar o günlerden bugünlere daha da güçlenerek ve daha da büyüyerek, tüm mekanizmalarımızda en güçlü temsiliyeti bulma adına çok büyük çaba sarf ettiler ve önemli gelişmeler gösterdiler.

KAYYUM GASPLARI

31 Mart yerel seçimleriyle kadın arkadaşlarımızın belediye eşbaşkanlıkları seçilmesiyle de büyük başarı elde ettik. Ancak bu başarıyı gölgelemek isteyen AKP hükümetinin kayyum sistemiyle belediye eşbaşkanlıklarımıza kayyum ataması, belediyelerimizi gasp etmesi ve birçok belediye başkanımızı cezaevlerinde rehin tutması, kadınların ve çalışmalarından ne kadar korktuklarının ve çekindiklerinin göstergesidir.
Bizler mücadele ve direnişle gittikçe çoğalan bir partiyiz.

'AKP SAVAŞ, KAOS VE KRİZ YARATIYOR'

Bugün Orta Doğu’da başta Suriye, Rojava olmak üzere Libya ile yine İran ve Irak ile devam eden çatışmalı dönemde Türkiye’nin tavrına baktığımız zaman bütün sorunları çatışmalarla çözmeye çalıştığını görmekteyiz. Dün Cumhurbaşkanının şöyle bir ifadesi vardı; ‘Bizi Suriye’ye davet ettiler, gittik. Libya’ya davet ettiler biz gittik’ dedi. Şimdi Kuzey ve Doğu Suriye’de Cumhurbaşkanı'nı, Türkiye’yi davet eden kimdir? Sizi Esad mı davet etti, sizi halklar mı davet etti de siz Suriye’ye gittiniz? Orada terör koridoru olduğunu söylüyorlardı. O terör koridorunu yıkmaya gittiklerini söylüyorlardı.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye barış koridorunu yıkmaya gittiniz. Sizin oralara gidişiniz Türkiye halklarına kriz ve kaos olarak geri dönüyor.
Başta ekonomik kriz olmak üzere Türkiye’yi her türlü kriz ve kaosla karşı karşıya bıraktığınız bu dönemde yaptığınız yanlışlar ve içinde olduğunuz çıkmazlar Türkiye toplumuna ayrı bir fatura olarak geri dönüyor. Türkiye toplumu savaş istemiyor, kadınlar savaş ve çatışma istemiyor.

'DAHA DA GÜÇLENMELİYİZ'

Önümüzdeki dönem bizler için zorlu da olsa AKP’nin bizlere ve kadınlara karşı bu şiddeti bitirmeyeceğini düşünerek daha da güçlenmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Onlar saldırmaya devam edecekler ancak biz onların karşısında daha güçlü daha kararlı bir duruş içinde önümüzdeki yılları bir kadın yüzyılı yapma çabası içinde olacağız."