Caydırıcı olmayan cezalar, erkeklere cesaret veriyor

Son dönemlerde kadın cinayetlerinde artış olduğunu vurgulayan Avukat Cemal Demir, artışın sebebinin caydırıcı cezalarının olmadığını, bunun da erkeklere cesaret verdiğini söyledi.

Türkiye’de AKP iktidarının kadın politikaları yüzünden kadın cinayetleri giderek daha da artıyor. Türk devletini resmi açıklamalarına göre, Türkiye'de 2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 280, 2019 yılında ise 299 kadının erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre de 2017'de 409, 2018'de 440, 2019 yılında ise 474 kadın erkekler tarafından katledildi.

Platformun 2019 verilerinde; kadınların 185’i ateşli silahlarla, 101’i kesici aletle, 29’u boğularak, 6’sı kimyasal ilaç, 27’si darp edilerek, 6’sı yakılarak, 19’unun ise yüksekten atılarak öldürüldüğü belirtildi. 474 kadının 155‘inin çocuk sahibi, 7’si hamileydi. Öldürülen kadınların 115'i ise şüpheli ölüm olarak kayda geçti. Resmi makamların verdiği rakamlar ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verdiği verilerin arasındaki yüksek fark bulunuyor. Bu da gösteriyor ki, devlet kadın cinayetlerini kamuoyundan saklandığını gösteriyor.

‘KADIN CİNAYETLERİ KAMUOYUNDAN SAKLANIYOR’

Avukat Cemal Demir, kadınlar üzerindeki baskı ve şiddetin çok derin bir mesele olduğunu ve özellikle son dönemlerde kadın cinayetleri ile kadınlara yönelik şiddetin daha da arttığını söyledi.

Kadın cinayetlerinin kamuoyuna pek yansıtılmadığını ve gizlendiğini dile getiren Demir, "Eskiden beri kadınlara uygulanan şiddet, hukuki açıdan da bir çözüm yolu hep eksi kaldı. Hukuki açıdan baktığımız zaman da mahkemelerde gereken cezalar vermedi ve çözüm yolu bulmadı. Bu da sorunu giderek derinleştirdi. Özellikle Van ve ilçeleri ile bölge illerinde de bu sorun hep karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu nedenlerden dolayı kadın cinayetlerinin giderek daha da arttığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

‘CEZA İNDİRİMİ, CİNAYETLERE DAVETİYE ÇIKARTIYOR’

"Kadın ölümlerini ve kadınlara uygulanan şiddeti, hukuki ve yasal açıdan düzenlemeler yaparak bir nevi önleyebiliriz" diyen Demir, devamla şunları belirtti: "hukuki açıdan büyük eksiklikler var. Cinayetleri işleyen erkeklere mahkemelerin tahrik indirimi, çok az cezalar vermeleri, cinayetlerin daha fazla işlenmesine neden olduğunu ve teşvik ettiğini görüyoruz.

Daha önce bir kadın cinayetinde mahkeme, müebbet ceza verdi ama bir istisnaydı. Maalesef, her kadın cinayetlerinde bu cezalar verilmiyor, çok düşük cezalar veriliyor, bu da yeni cinayetlere davetiye çıkartıyor. Halkta bu konuda bilinçli ve hassa olmalıdır ve gereken yerde tepkisini ortaya koymalıdır. Bu konuda halkın da eksiklikleri vardır."