CFWIJ: Türkiye gazetecilere sindirme politikası uyguluyor

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, tutsak kadın gazetecilerin hemen bırakılması gerektiğini vurgulayarak, Türk devletinin tutuklama ve diğer yöntemlerle gazetecilere karşı sindirme politikası uyguladığına dikkat çekti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 9 Ekim 2020'de tutuklanan Jinnews Muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Zeynep Durgut hakkında, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla hazırlanan iddianameye ilişkin yazılı açıklama yaptı. İddianamenin kınandığı açıklamada, gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

'MESLEKLERİNDEN VAZGEÇMELERİ DAYATILIYOR'

Açıklamada şöyle denildi:
"Tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala’ya yönelik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tutuklanan gazetecilerin daha önce de adli erkek koridorundaki bir koğuşta tutulduğunu ve insanlık dışı işkencelere maruz bırakıldığını kaydetmiştik. MA ve Güneydoğu bölgesinde işlerini yapmaya çalışan gazetecilerin, yıllardır sistematik bir baskıya maruz bırakılıyor. Tamamı kadın muhabirlere sahip tek haber ajansı Jinnews, gün aşırı gözaltılarla 'terör örgütü üyeliği' ve 'propaganda yapmak' iddialarıyla suçlanmakta, haber yapmaya çalışan gazetecilerin mesleklerinden vazgeçmeleri hedeflenmektedir.

'SUÇ İŞLEMEDİLER, GAZETECİLİK YAPTILAR'

Tutuklama ve diğer yöntemlerle gazetecilere karşı uygulanan sindirme politikalarının, Türkiye’de var olan basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunun kanaatindeyiz. Meslektaşlarımız Şehriban Abi ile Nazan Sala'nın gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla gazetecilik görevlerini yerine getirdiğinin ve suç işlemediklerinin bilincindeyiz."

Kadın gazeteciler, Van'da Türk devletinin 2 köylüyü helikopterden atarak işkence yapması ve katletmesiyle ilgili haberlerinden sonra tutuklanmıştı.