Dağlara adanan bir ömür: Zîn Avesta

Dağlara adanan bir ömür onunkisi… Dağların en ardında özgürlük arayışında olan bir yürek Zîn Avesta. Bir düşün peşinden aşkla gitmenin yoludur Zîn Avesta'nın yolu...

Bir sürgünden öze dönüş hikayesidir onunkisi. Bir sürgün yüreğin kendi mekanıyla buluşması, özüyle buluşması onunkisi… Doğduğu topraklardan göç ettirilen ve yabancılaşmaktan korktuğu için yüreğini dinleyip dağlara akan bir yürek onunkisi... Kim bilir hangi acılardan geçti yüreği, kim bilir neler yarım kaldı sevda dolu yüreğinde.

Kim bilir hangi zafere komutanlık etti ve öncülüğünü üstlendi. Kim bilir kaç zalimi vurdu alnının ortasından Kürdistan'a ayak bastılar diye. Hasret, özlem, ayrılık, kavuşma, aşk, dostluk, yoldaşlık, sadakat, gerilla, Önderlik ve şehitler.

Bir Cizreli çocuğun, Türk işgalcilerinin zulmünden kaçıp Avrupa'ya gitmesinin acı yolculuğu onunkisi. Bir Cizreli genç kadının, Avrupa'da kendine yabancılaştığını hissedip dağlara yol alması onunkisi. Bir Cizreli kadın devrimcinin dağlardan dağlara özgürlük arayışında olmasıdır onunkisi. Bir komutanın kadın renginin kırmızı hali onunkisi.  

Zîn Avesta; Hafize Özdemir; 1976 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Hoser köyünde doğdu. İşgalci Türk ordusunun, köylerini yakması sonucu Avrupa'ya giderler. Gerilla Zîn Avesta bu gidişi şöyle anlatıyordu: "Avrupa’ya gittiğimiz zaman çok küçüktüm ama hala hatırımdadır o gidiş. İlk gittiğimiz zaman yabancı bir yere geldiğimi fark ediyordum. Çünkü ne dağlar ne toprak yollar ne de Kürtçe konuşan çocuklar vardı, kimse kimseye fazla gülümsemezdi, yalnız başımaydım. Ben ve ailem tektik. Akraba çevremiz bile yoktu. Ben hiçbir zaman Avrupa’ya alışmadım ve kendimi hep oralarda Kürdistan’dan çok uzak hissediyordum. O topraklara geri dönmeliyim diyordum. O zaman Cizre direnişleri başlamıştı ve "Berîvana Cîzîrî"yi görmüştüm. Direnişçi bir kadın ve özellikle Heval Egîd'ten (Mahsum Korkmaz) çok etkilenmiştim."

1992 YILINDA ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNE BAŞLADI

Bu etkilenmelerin verdiği bir inançla yürüyordu dağlara. Dağlar Zîn'e, Zîn de dağlara hazırdı. Ve 1992 yılında Özgürlük yürüyüşüne başlar. Avrupa’daki çalışmalarda aktif yer alan gerilla Zîn, artık Önderliğin onlarca gerillayı eğittiği sahaya geçer. Önderlikle özgür anlarını hiçbir zaman unutmayan gerilla Zîn artık dağlara gelmeye hazırdır. Ve bu yolculuğundan şöyle bahsediyordu, "Önderlik her zaman bize danışarak iş yapıyordu. Kendi fikirlerimizin olması gerektiğini söylerdi. Önderlik öyle bir güç veriyordu ki her şeyi yapabilecek güçte görürdünüz kendinizi. Senin potansiyelini açığa çıkarıyordu. Ve sana danışarak senin de ne kadar önemli olduğunu anlatırdı. PKK Hareketi içerisinde nasıl yaşayacağına kendin karar verirsin. PKK, yeni yaşamın ideolojisidir."

Zagros’lardan, Botan’a dağları karış karış gezen gerilla Zîn, 21 yıl yüreğinde beslediği hayale kavuşur ve Dersim’e doğru yola çıkar. Dersim yolculuğunu ise şöyle anlatıyordu, "yıllardır bugünü bekliyordum. Dersim’e gitmemin birçok nedeni var ancak esas neden şehit Sorxwin Munzur’un anısına bağlılık gereği gidiyorum. Çünkü Sorxwin arkadaşla beraber Botan’da kaldım ve orada onunla kaldığım süre içerisinde Dersimli olduğu hiç aklıma gelmiyordu. Tam bir Botan kadını olmuştu. Belki en güzel anılarımı onunla geçirdim ve onunla yaşadım. Onun anısına bağlılığın gereği olarak gidiyorum. Munzur’lara onu taşımaya gidiyorum."

2014 yılında Dersim'in güzel dağlarına gitmek için harekete koyuldu gerilla Zîn ve Munzur’un en güzel günlerinde onun maviliklerinde ilerledikçe ilerledi. YJA Star Komutanlarından Zîn Avesta; 2019 yılında, bir Şubat soğuğunda ölümsüzleşti.

Bir düşün peşinden aşkla gitmenin yoludur onunkisi...