Dortmund’da kadın örgütleri Çendy için bir araya geldi

Almanya’nın Dortmund şehrinde 25 Şubat günü evli olduğu erkek tarafından katledilen Şengalli Kürt kadını Olania Çendy için bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

Olania Çendy Dortmund'daki evinde, çocuklarının gözleri önünde vahşi bir şekilde katledilmişti.

Bir çok kadın örgütü, Çendy’yi anmak ve kadın cinayetlerini protesto etmek için bir eylem yaptı.

Cumartesi öğle saatlerinde yapılan eyleme, Kürtler, Almanlar ve farklı halklardan kadın dernekleri katıldı.

Kürt gençlik hareketi Özgür Genç Kadınlar ve Kürdistanlı Kadın Öğrenciler, “Nehêle” (İzin verme) hamlesi kapsamında “Kadın cinayetlerine izin verme” sloganıyla eylemde yerlerini aldılar.

“Kadın cinayetlerine karşı birlikteyiz”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, Jin, Jiyan, Azadî” gibi sloganlar atıldığı eylemde kadınlar, Olania Çendy'in katledildiği evin önünde kısa bir miting gerçekleştirdiler.

Mitinge katılan Çendi’nin yeğeni Sarieen Hamit, teyzesinin kaybından duyduğu acıyı ifade ederken, büyük bir dayanışma ile yeni cinayetlerin önünü alarak bu acının hafifletilebileceğini söyledi. Çendy cinayeti için “kadın kırımı” diyen Hamit, Êzidî kadınların tarihte ve bir kaç yıl önce yaşadıkları ağır trajedileri hatırlattı.

Kadın hareketlerinin ortak hazırladıkları bildiride kadın cinayetlerinin sistematik olarak her geçen gün arttığı belirtilirken, bunun devletlerin kadın cinayetlerini meşrulaştıran yaklaşımlarıyla bağlantılı olduğuna işaret ettiler.

Bildiriden imzası olanlar şöyle: Çendy’nin ailesi, Êzidî kadın hareketlerinin çatı örgütü SMJE, YJK-E, UTAMARA Kadın buluşma merkezi, Kürt Kadın Barış Bürosu, Dortmund Feminist İnisiyatifi, Göçmen Kadınlar Birliği, Dortmund Kadın Grevi, Afrikalı kadınlar. Bir çok siyasetçi de eyleme destek verdi.