Duman: AKP el pençe duran bir toplum istiyor

Yüzde 70 gibi bir oy oranı ile belediye başkanı olan, ancak iktidar tarafından gasp edilen Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman, askeri operasyonlarla sonuç alamayan iktidarın farklı bir yöntemle halkın iradesine saldırdığını söyledi.

Türkiye ve Kürdistan'da 31 Mart 2019 yılında yapılan seçimlerde Van’da HDP büyükşehir belediyesi başta olmak üzere toplamda 10 belediye kazandı. Daha ilk hafta ‘KHK’li’ aday gerekçesiyle Edremit, Tuşba ve Çaldıran belediyelerini gasp eden AKP iktidarı, 19 Ağustos 2019’da Van Büyükşehir belediyesine, ardından da 6 HDP’li belediyeyi gasp etti.

Gasp edilen belediyelerden biri de yüzde 70 oyla seçimleri kazanan HDP’li Saray Belediyesi oldu. Belediye seçimlerini kazanmasına rağmen yerine kayyum atanan Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman, kayyumların halk iradesi karşısında güçsüz olduğunu gören diktatoryal rejimin ürettiği bir yöntem olduğunu söyledi.

SARAY’DA İHALELER YANDAŞLARA PEŞKEŞ

AKP iktidarının askeri operasyonlarla yapamadığını, halkın iradesini gasp ederek sonuç alabileceğini umduğunu ifade eden Duman, "Özellikle 2014 MGK'da alınan kararlarla simülasyonun hayata geçirme planıdır. Baskı, şiddet, yargısız infazlar, yok etme planları... Gelinen süreçte kayyum ile el konulan belediyelerde halkın kazançlarını bertaraf etme sahiplenme, aşırı borçlandırma, halka ait olanakları yandaşlarına peşkeş çekme, yersiz, haksız ihaleler, sömürme en iyi yaptıkları şey oldu" diye konuştu.

Personel alımlarının dahi dışarıdan yapıldığını, özellikle de müdürlüklere askeri personellerin getirildiğini vurgulayan Duman devamla şunları belirtti: "Böylece yerel yönetimlerde halkın iradesinin daha rahat kırılması hedefleniyor.

"Sandıkla gelen sandıkla gider" söylemlerini boşa çıkartarak demokratik bir toplum oluşturmak yerine, diktatöryal yöntemlerle sindirilmiş, korkutulmuş, bastırılmış el pençe durmuş bir toplum oluşturmak isteniliyor. İktidarın gasp ettiği belediyelerin şu anki durumlarına bakıldığında yolsuzluk, haksız kazanç, aşırı borçlandırma ve keyfi yönetimlerle yandaşa kazanç sağlamaktan başka bir şey yapılmıyor."