Düsseldorf’ta Kürtler Sara, Rojbin, Ronahi için yürüdü

Almanya'nın NRW eyaletinde yaşayan Kürdistanlılar bugün Düsseldorf kentinde düzenledikleri bir yürüyüş ile Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi andı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez’i (Ronahi) düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in resimlerinin olduğu pankart, bayrak taşıyan Kürdistanlılar “Unutmadık, unutmayacağız” mesajı verdi.

Yürüyüş boyunca "Sara, Rojbin, Ronahi”, “Jin, Jiyan, Azadî", "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo", "Bi hevra serhildan" sloganları atıldı.

Yürüyüş başlamadan önce YJK-E sözcülerinden Ayten Kaplan bir konuşma yaptı.

"9 Ocak 2013 tarihinde Sakine, Rojbin ve Ronahi arkadaşlar şahsında özgür Kürt kadını katledilmek istendi" diyen Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "9 Ocak 2013 Kürtler açısından kara bir gündür. Katliamı unutmadık. Özgür kadına karşı bir savaş ilanıdır. Sakineler bize büyük bir miras bıraktılar. Bu mirası sahipleneceğiz ve 21. yüzyılın kadınların yüzyılı olması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Yürüyüş sırasında bir konuşma yapan Die Linke Barış Politikaları Sözcüsü Kathrin Vogler ise şunları söyledi: "Kürt kadın hareketi Ortadoğu'da çok önemli dönüşümler gerçekleştirdi. Rojava devrimi tölerans ve diğer konularda örnek bir model oldu. Rojava devriminin Türk devleti başta olmak üzere değişik güçlerce saldırıya uğramasının temel nedeni budur."

Yürüyüş ardından düzenlenen mitingde ise KON-MED Eşbaşkanı Yıldız Filimci bir konuşma yaptı.

Paris katliamının AKP hükümeti tarafından planlandığını ve MİT tarafından uygulandığını söyleyen Filmci, “Fransa devleti belgeler ortada olmasına rağmen katliamın sorumlularını açığa çıkartmadı. Avrupa hükümetlerine sesleniyoruz: Türk devleti sadece son altı yılda 20 Kürt şehrini yok etti. Onbin yıllık bir medeniyeti, Hasankeyf'i yok etti. On bin politikacıyı hapsetti. Hergün Kürdistan'da insan suçları işliyor. Avrupa hükümetleri Türk devletine destek vermeyi ve işlediği suçları örtbas etmeyi bırakmalıdır" dedi.

Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) de mitingte yazılı bir mesaj gönderdi. Mesajda şöyle denildi: "100 yıl önce Rosa Lüksemburg 1919 senesinde Ocak ayı içinde katledildi. O, devrimin kartalı ve kadın hareketinin simgesiydi. 2013 senesinde katledilen Sakine Cansız da günümüz kadın hareketinin ve zindan direnişçilerinin sembolüydü. Bizi katledenlere şunu söylüyoruz: Vardık, varız, varolacağız."

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları adına da bir temsilci de yaptığı konuşmada “Bugün üç kadın devrimciyi; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anıyoruz. Onlar yeni bir toplum için mücadele ettiler. Gerçek katiller Ankara'da oturuyor ve şu ana kadar hesap sorulmadı. Bugün bizler de sürgünde güvenlikte değiliz. Avrupa hükümetleri bizleri de takip ediyor. Terörist olarak damgalanıyoruz. Geri göndermeyle tehdit ediliyoruz. Bizler Tamiller olarak aynı acı ve öfkeyi paylaşıyoruz. Çünkü halk olarak bizler de aynı şeyi yaşadık. 10 Ekim 1996'da yine Paris'te Tamil Elam Kaplanları'nın maliye sorumlusu Nathan ve Eelamurasu isimli muhalif gazetenin şef redaktörü  Kajan katledildiler. 2012 Kasım ayında da Tamil Elam Kaplanları'nın eski komutanlarından ve Tamil koordinasyon komitesinin yöneticisi Parithi Paris'te örgütün bürosunda kurşunlanarak katledildi" dedi.

Mitingde Hozan Cömert de sahne aldı.