'Evrensel bir direniş kültürü geliştirmeliyiz'

Kadınların yaşamın her alanında varlığını ve direnişini kabul ettirebilecek güce sahip olduklarını söyleyen HPG-YJA Star gerillaları, evrensel bir direniş kültürünün geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin konuşan HPG ve YJA Star gerillaları, kadınların öz savunmasını yaparak, yaşamı elleri ile kurabilmesi gerektiğini belirtti.

HPG-YJA Star gerillaları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Kapitalist sistemin her gün kadın kimliğini ve kadına dair tüm değerleri yok ettiğini söyleyen YJA-Star gerillası, Dorşin Şervan, "Kadınların da buna karşı direniş çizgisine ve direniş saflarına katılmaları gerekiyor. Yaşamın her alanında kadınların emeği, kadınların sesi olunmalıdır. Kürdistan dağlarında direnişimizin birçok nedeni var.

Özgür bir kadın, özgür bir erkek de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşam felsefesiyle mümkün olabilir. Kadınlar yaşamın her alanında özgür bir kimliği kalıcılaştırabilir, varlığını ve direnişini kabul ettirebilir. Kadınların özgürlüğü ve kadınların emeği salt 8 Mart gününde sınırlı olmamalıdır. Kadın, yaşamın bir parçasıdır. Kadın öz savunmasını yaparak, yaşamı elleriyle kurabilmelidir" diye konuştu.

Kürdistan dağlarında yaşanan tanrıça kültürüne değinen HPG gerillalarından Siyabend Koçer kadın-erkek özgürlüğünün birbiriyle bağlantılı olduğunu vurguladı. Bir toplumun kültürünü ahlaki ve politik değerlerin zenginleştirdiğini kaydeden Koçer, "Egemen, iktidarcı bir sistemin yarattığı tahribatları tahlil etmek gerekir. Kadın özgürlüğü erkeğin özgürlüğünden geçer. Her iki cins özgürlüğü de bir toplumun düzeyini yansıtır. Erkeğin de kadın emeğini görmesi önemlidir. Biz de bir özgürlük savaşçısı olarak, kadın emeğini, toplumların ve halkların değerlerini gözeterek, Kürdistan dağlarında direnişimizi sürdürüyoruz. Saraların, Clara Zetkinlerin, Fidanların, Zilanların, Rosa Lukemburgların ardılları olmak istiyoruz" dedi.

'ÖZGÜR EŞ YAŞAM' OLMAZSA OLMAZ

YJA- Star gerillalarından Destina Zagros da özgür eş yaşama ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Bizim özgürlüğe olan bakış açımız farklıdır. Renklerin farklılıkların, ezilen bütün mazlum halkların ve evrensel bütün dillerin olduğu bir Önderlik ideolojisi ve yol haritası var" diyen Zagros konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın düşüncelerinden faydalanarak, bir özgürlük savaşçısı olmak, büyük bir hakikati temsil etmektedir. Özgür bir eş yaşamın pratikçisi olmak ve büyük değerler uğruna savaşmak da şarttır.

Özgürlük tezlerinden yola çıkarsak, Kürtlerin tarihsel değerlerini de koruyan, kadın emeğidir. Kadın direnişidir. PKK saflarında kadın direnişi önemli bir yere sahiptir. Erkeklerin, bakış açısı da değişiyor. Kürdistan'da ve Ortadoğu gibi bir yerde bütün krizlerin, kaosların altında egemen ve despot bir zihniyet var. Hakikat derdi olanlar, özgürlük savaşçısı olabiliyor. Kürdistan dağlarında kadınların her anlamda büyük ve kutsal bir mücadele verdiğini görüyoruz. Özgür bir erkek özgür bir kadınla olur. Biz de buna özgür eş yaşam diyoruz. Bir özgürlük savaşçısı özgür eş yaşamı bir ilke haline getirmeli. Özgür eş yaşam olmazsa, olmaz."

KÜRT KADINI YAŞAMIN KURUCU GÜCÜDÜR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün her açıdan büyük anlam taşıdığını belirten HPG gerillalarından Fedakar Rıdvan ise şu ifadeleri kullandı: "Kürt Halkı hep katliamlar, zorluklar, soykırımlarla karşı karşıya getirildi. Kadınların direnişi ve mücadelesi de büyük amaçlar temelinde yürütülmektedir. Kürt kadını direnerek, dünya kadınlarına da ilham kaynağı oldu. Büyük değişimler yaratan Kürt kadını yaşamın kurucu gücüdür.

Zihniyet ve düşünce olarak, metalaştırılmış, emeği inkar edilmiş, reklam aracı olmuş iradesi kırılmış bir kadın kimliği değil de kendi iradesini ortaya koyan ve aralıksız bir mücadele sürdüren, direnişi kültürü olmalıdır. Bir toplumun, bir halkın, özgürlüğü kadınların bilinç düzeyi ile ve estetik bakışıyla özgür bir yaşam nakşedilebilir. Kürdistan dağlarında özgürlük savaşçıları direnerek, yaşamın her alanına direnişi yayacaktır. Her gün direniş kültürü olmalı, emekçiler, ezilenler, halklar ve kadınların direnişiyle birlikte evrensel bir direniş kültürünü geliştirmek şarttır."