‘Êzidî kadınların intikamını alma sözümüzü yeniliyoruz”

3 Ağustos Şengal katliamının yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan YPJ Genel Komutanlığı, “Berivan, Şengal ve Berxwedanların öncülüğünde bugün Êzidî halkımız kendini küllerinden yaratmıştır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan YPJ Genel Komutanlığı, “Şengal’de bulunan Êzidî halkımıza yönelik gerçekleştirilen katliamı 5. yıldönümünde kınıyoruz” dedi.

YPJ açıklaması şöyle: “Berivan, Gülçin, Vînar, Şengal, Berxwedan, Canwelat ve Zêrîn Qamişlo şahsında 2014 yılında Şengali savunma amacıyla kendini siper eden şehitler karşısında minnettarlığımızı belirterek tüm şehitleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Fedai ruhları karşısında sözümüzü bir kez daha yenileyerek şehitlerimizin hayallerini gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz.

Egemen ve katliamcı güçler, tarihten bu yana Êzidî halkımıza yönelik onlarca katliam gerçekleştirmiştir. Bu katliamların nedeni ise din, inanç, kültür ve Şengal topraklarının kutsallığından kaynağını almaktaydı. Şengal’e yönelik gerçekleştirilen yetmiş iki katliamdan 61’in de başta Türk devleti büyük rol sahibi olmuştur. Ayrıca talancı güçler mezhepsel, dinsel ve milliyetçi çelişkilerinden dolayı, Êzidî halkımızı gerçekleştirdikleri kirli saldırılarında hedef belleyerek, bu saldırılarda kirli siyaset, iktidar hırsı ve faşizmden payını almıştır. Yürütülen bu kirli siyaset günümüzde de işbaşına geçişiyle, kendini örgütleyen halklara yönelik bir kez daha yok etme saldırıları gerçekleştirme çabaları içine girmektedir. Tüm bunların yanında, 2014 yılında ülkenin dört bir yanından Kürt halkının oğul ve kızları yönlerini kutsal Şengal topraklarına dönerek yapılan bu saldırılar karşısında savunma kalkanı olarak DAİŞ çetelerinin karşısında durmayı başarmışlardır. Demirci Kawa’nın torunları, Derwêş ve Edûlê’nin takipçileri ve Binevş Agal’ın yoldaşları intikam yeminleriyle katliamın karşısında durdular.

Şengal’in mevcut güvenli durumundan rahatsızlık duyan güçler ise bu güvenirliği bozma çabaları içerisine girmektedirler. Bilinçli ve bilinçlenen kadın öncülüğünde gelişen sistem egemen güçlerde rahatsızlık uyandırmakta. Günümüzde de bu zihniyetle ve KDP’nin işbirlikçiliği sonucunda Şengal’de elde edilen kazanımlara saldırılmaktadır. Kürt kadın hareketi öncüsüne yönelik yapılan saldırı ise 2014 yılında Şengalli Êzidî kadın ve kızlarına yönelik yapılan saldırılar da aynı zihniyetten kaynağını almakta. Rojava devrimi ve Suriye’nin kuzey ve doğusunda elde edilen kazanımlara ve yine Güney Kürdistan topraklarına karşı da her gün yapılan tehditlerde o zihniyetten kopuk ele alınamaz. Sömürgeci güçlerin bu saldırıları ve tehditleri karşısında da halkımızın mücadele alanlarını büyütmesi en büyük gerekliliklerin başında gelen bir diğer konu olmakta.

Berivan, Şengal ve Berxwedanların öncülüğünde bugün Êzidî halkımız kendini küllerinden yaratmıştır. Bunun en açık örneği de YBŞ-YJŞ ve Demokratik Özerk Şengal Meclisi’nin kurulmasıdır. Şengal halkımız her ne kadar büyük acılar yaşasa da kendi özü ve inancına büyük bağlılık sahibi olup bu inancı da hiçbir şekilde yitirmedi. Talan eden, öldüren, yok eden, değer tanımayan bir savaşa karşı, toplumun en meşru hakkı kendini savunmasıdır. Günümüz de Şengal halkı bu rolünü üstlenerek ve yaşamını koruma gücünü büyütmektedir.

Bizler Kadın Savunma Birlikleri YPJ olarak, Şengalli kadınları, halkı ve tüm kadınları korumayı tarihin önümüze koyduğu görevlerden gördük. DAİŞ gibi bir düşman karşısında savaşmak dışında herhangi bir yol olmadığı açıktı. Kendini koruma zihniyeti ile yola çıkarak, Şengal’den Rojava’ya gelen koridoru açma ve Şengalli kadınların intikamını alma amacıyla gerçekleştirilen birçok hamlede güçlerimiz tarafından büyük bedeller verilmiştir. Mücadeleci ve direnişçi savaşçılarımızın duruşlarıyla ayrıca kahraman şehitlerimizin ve analarımızın emeği sonucunda yapılan kirli planlar bir bir boşa çıkarılmıştır. DAİŞ çeteleri kendi kaleleri olan Reqa’da savaşçılarımız ve YJŞ savaşçılarının tarihi duruşları karşısında büyük sarsıntı yaşayarak yenilgiye uğramışlardır.

Son olarak da Dêrazor’da DAİŞ’i bitirme hamlesiyle güçlerimiz ve YPG-QSD tarafından insanlık mücadelesini başarıya ulaştırarak ve yüzlerce Êzidî kadın ve çocuk DAİŞ’ten özgürleştirildi. Şengal intikamını alma sözünü vermiştik ve bu sözümüzü de yerine getirdik. Şehitlerimizin bu muazzam tecrübeleri sayesinde, analarımızın ve tüm kadınların emeği ortaya çıkmış ayrıca halkların ve kadınların, umut ve ruh birliği de yaratılmıştır. Bu kazanımları savunma kararlılığımızı bir kez daha belirterek, Şengalli kadınlara verdiğimiz “Esir kadınların intikamını alma’’ sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz.

Bu temeller üzerine özgürlük mücadelemizin devam edeceğini belirterek ve özgürlük şehitlerine, şehit annelerine ve Şengalli kadınlara verdiğimiz sözü tekrardan yeniliyoruz.”