Faslı yüzlerce kadın kendilerini ihbar etti: Kanun kaçaklarıyız

Fas’ta yüzlerce kadın, ahlak ve kürtaja ilişkin mevcut “çağdışı” yasaları ihlal ettiklerini bir manifesto ile açıkladı. Kadınlar kendilerini “kanun kaçağı” olarak ilan etti.

Bir çok Faslı medya ve Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan manifesto, bu çapta nadir girişimlerden biri olarak değerlendiriliyor.

İmzacılar, “Bizler kanun kaçaklarıyız. Olmaması gereken haksız, çağdışı yasaları ihlal ediyoruz. Evlilik dışı cinsel ilişkilerimiz oldu. Bir kürtaja maruz kaldık, uyguladık veya suç ortağı olduk” dedi.

Erkeklere açık mektup şeklinde yayınlanan manifestoda şu ifadeler dikkat çekti: “Yalan ve sosyal riyakarlık kültürü şiddeti, keyfiyeti ve hoşgörüsüzlüğü doğuruyor. Özgürlük düşmanı ve uygulanamaz bu yasalar, siyasi veya kişisel intikam araçları haline geldi.”

Manifestoda 490 kadının imzası yer aldı. Bu sayı, ceza kanununun, evlilik dışı cinsel ilişkilere hapis cezası öngören 490’ıncı maddesine gönderme yapıyor.

Kadınların yayınladığı manifesto, 1970’li yıllarda Fransa’da kürtaj yasasının değişmesine yol açan “343 fahişe” başlıklı manifestoyu hatırlatıyor.

Manifestonun yayınlanması, Ağustos ayından bu yana illegal kürtaj yapmak ve evlilik dışı cinsel ilişkide bulunmak suçlamasıyla tutuklu bulunan gazeteci Hajar Raynusi davasının üçüncü duruşmasına denk geldi. Gazeteci Raynusi, tutuklanmasının siyasi bir dava olduğu tepkisinde bulunuyor.

2018 yılında resmi verilere göre Fas adaleti 14 bin 503 kişi hakkında evlilik dışı cinsel ilişkiden, 3 bin 43 kişi hakkında zinadan, 170 kişi hakkında eşcinsellik ve 73 kişi hakkında kürtajdan soruşturma başlattı. Tahminlere göre Fas’ta ortalama her gün 600 ile 800 arasında kaçak kürtaj gerçekleşiyor.