Fransa’da kadınlar feminiside karşı gerçek bir plan istiyor

Fransa’da yılın ilk sekiz ayında 100 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın örgütleri öfkeli. Hükümet, dernekler ve kurbanların yakınları üç ay boyunca çözüm için tartışma yürütecek.

Fransa’da 2019 yazı kadınlar açısından ölümcül bir dönem oldu. Ocak ile Eylül arasındaki dönemde 100 kadın eşleri veya eski eşleri tarafından katledildi. 2018 yılının tümünde 121 kadın benzer koşullarda katledilmişti.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı mağdurlara yardım heyetinin verilerine göre kadın cinayetleri, tek başına Fransa’daki tüm cinayetlerin yüzde 20’sini ifade ediyor.

3 Eylül itibariyle hükümet tarafından başlatılan bir plan kapsamında, üç ay boyunca bakanlar, idari kurumlar, dernekler ve mağdur yakınları somut çözümler üzerine tartışacak.

Başbakan Édouard Philippe tarafından yapılan açıklamaya göre, tartışmalar özellikle “kadın cinayetlerini önleme”, “mağdurlara sahip çıkma” ve “faillerin mahkum edilmesi” konuları etrafında yoğunlaşacak.

Ancak feminist örgütler, bu açıklamalara “bildiri operasyonu” diyerek tepki gösteriyor. Kadın Hakları İçin Ulusal Kolektif gibi bazı dernekler kara listeye alındıkları tepkisinde bulunurken, Kadınlar Vakfı “çene çalmak” veya yine “büyük bir tartışma” başlatmak yerine gerçek bir “Marshall planı” istediklerini belirtti.

Kadınlar Vakfı, Pazartesi günü 25 dernekle birlikte bir talep listesi oluşturdu. Bunlar arasında kadına yönelik şiddetle mücadeleye ayrılan mali olanakların beş veya altı kat arttırılması yer alıyor.

Fransa’da evlilikteki şiddete karşı mücadele için yılda 78 milyon euroluk bir bütçe ayrılıyor. Dernekler bu miktarın çok yetersiz olduğunu düşünüyor.

Kadın ve Erkekler arasında Yüksek Eşitlik Konseyi, özgün barınma yerlerinin geliştirilmesi, derneklerin eylemlerinin güçlendirilmesi, polislerin, yargıçların veya sağlık görevlilerinin eğitiminin finanse edilmesi için yılda en az 506 milyon euro gerekli olduğunu belirtiyor.

#NousToutes kolektifi tarafından düzenlenen bir eylemde ise kadınlar “Bir milyon değil, bir milyar istiyoruz” şeklinde slogan attı. Bu eylem, 100’üncü kadın cinayeti vesilesiyle Paris’te gerçekleşti.