Gulo: Sakine Cansız Rojava’da kadınlara güç ve moral verdi

Eşi, çocuğu ve gelini şehit düşen Qamişlolu anne Necah Gulo, Paris’te katledilen Sakine Cansız ile Rojava’daki karşılaşmasını anlatırken, “Şehit Sakine Cansız’ın Rojava’ya gelişi kadınlara güç ve moral verdi” dedi.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), 9 Ocak 2013’te Paris’te KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) ile birlikte katledildi.

Sakine Cansız’ı şehadetinin dokuzuncu yıldönümünde Necah Gulo anlattı. Gulo, özgülük mücadelesinde eşini, çocuğunu ve gelinini şehit verdi. Qamişlolu anne Gulo, Sakine Cansız ile karşılaşmasını anlatırken, öncelikle katliamı kınadı:

“Şehit Sakine Cansız şahsında tüm özgürlük şehitlerini anıyorum, şehit Sakine ve arkadaşlarına düzenlenen komployu kınıyorum ve davaları aydınlanana kadar takipçisi olacağız.”

Necah Gulo, Cansız’ı şöyle anlattı: “Şehit Sakine Dersim’in kızı, kızıl saçlı ve kusursuz bir kadının tanımıdır. Şehit Sakine 1990 yılında Rojava’ya geldi, Kürtçeyi fazla bilmiyordu, çoğunlukla Türkçe konuşuyordu. Kadın çalışmalarıyla, Kürt özgürlük mücadelesi çalışmalarından daha fazla ilgileniyordu. O zamanlar biz kendi çalışmalarımızı yapıyorduk, genel günlük işimizi yapıyorduk. Ancak Önder Öcalan’ın fikirlerinin yayılmasından sonra kadınlar da özgürlük hareketine katılımlar arttı. Şehit Sakine Cansız’ın Rojava’ya gelişi kadınlara güç ve moral verdi. Şehit Sakine kadınların eğitimleri üzerinde büyük bir rol oynadı.”

Sakine Cansız’ı ikinci kez Aralık 1997’de kampta gördüğünü söyleyen Gulo, şöyle devam etti:

“O zaman Önder Öcalan tüm halkı kampta toplamıştı, ‘erkeklerin tutumu ve kadınların kendini örgütleyip, eğitmesi ve öz farkındalığı’ hakkında konuştu. Şehit Sakine ve bazı arkadaşlardan kadınlar ve direniş üzerine bir kitap yazmalarını istedi.”

“Şehit Sakine kadınların yoldaşıdır, Önder Öcalan’ın arkadaşıdır ve mücadele dolu bir tarihe sahip olmasının yansıra müthiş bir güç ve ciddiyettir” diyen Gulo, şunları ekledi:

“Şehit Sakine’nin özgürlük dağlarındaki direnişini herkes biliyor. Siyasi çalışmalarda da yer aldı. Hiçbir şey onu kıramadı. Her zaman kendisini eğitti, geliştirdi. Şehit Sakine sadece Kürt kadınlarının değil, tüm dünya kadınlarının sembolüdür.”

Paris’te katledilen üç devrimci kadın şahsında tüm kadınların hedef alındığını ifade eden Gulo, Cansız, Doğan ve Şaylemez’in MİT tarafından Fransız devletinin de işbirliği ile katledildiğini belirtti.

Gulo, “Türk devleti Şehit Sakine’nin şehadetiyle Kürt kadınların mücadelesinden ve direnişinden korktuğunu kanıtladı. Bu yaşananlar tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşti ama herkes bu konuda sessizliğe büründü” ifadelerini kullandı.

Paris katliamı davasının takipçisi olacaklarını kaydeden Gulo, “Ne kadar sürerse sürsün, intikamları alınıncaya kadar davalarının takipçisi olacağız” dedi.