Hatice Gündüz’ün mezarının yeri soruldu

MEBYA-DER, 1996’da Dersim’deki bir çatışmada şehit olan Hatice Gündüz'ün mezarını sordu.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Dersim’in Nazimiye ilçesinde 1996 yılında yaşanan bir çatışmada şehit olan Hatice Gündüz'ün 24 yıldır tespit edilemeyen mezarını, “Şehitlik Mezarlığı”nda düzenlenen basın açıklamasıyla sordu. Açıklamaya, MEBYA-DER üyeleri, Hatice Gündüz'ün annesi ve aileler katıldı.

Açıklamada konuşan MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, Şeyh Said'ten bu yana yüzlerce Kürt'ün mezarının belli olmadığını söyledi. Mezarlara yönelik saldırılarda cenazelere işkence edildiğini ifade eden Karadağ, "Ölüye bile tahammülleri yok, bu yüzden ailelere yaşamını yitiren çocuklarının mezarlarını söylemiyorlar" dedi. 1996 yılında Dersim'de çıkan bir çatışmada şehit olan Hatice Gündüz'ün mezarının tespit edilmesini istediklerini belirten Karadağ, yaşamını yitiren PKK'lilerin kemikleri dahi olsa ailelerine teslim edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ardından açıklamada konuşan Hatice Gündüz'ün annesi Mevlüde Gündüz, kızının 1993 yılında PKK’ye katıldığını ve 3 yıl sonra 1996 yılında Dersim’in Nazimiye ilçesi Dokuztepeler bölgesinde çıkan çatışma sonucu 10 kadın gerilla ile birlikte yaşamını yitirdiğini belirtti. Malatya'da 9 gün morgda kalan cenazelerin Nazimiye ilçesinde, belediye yetkilileri tarafından Dokuztepeler'de topluca bir mezara konulduğunu aktaran anne Gündüz, kızının mezarını öğrenmek istediğini belirtti. Anne Gündüz, "Daha onun mezarını göremedim, kızımın bir parçası olsa ona bir mezar yapmaya yeter. Bu, biz annelerin hakkıdır ama bu imkanı bize tanımıyorlar. Tespit etseler de gidip çıkarıp atıyorlar. Hakkımı onlara helal etmiyorum. Allah da kabul etmiyor" dedi.

Kızıyla birlikte yaşamını yitiren diğer kadınların ailelerinin de kendilerine destek vermesini isteyen anne Gündüz, "Devlete çağrımızdır; bizim de tahlillerimizi alsınlar, mezarı açıp kemiklerimizi bize versinler, bizimde bir mezarımız olsun" diye konuştu.