HDP 8 Mart’ın startını İzmir’de verdi

8 Mart’ın startını İzmir’de veren HDP Kadın Meclisi, "Kadın özgürlükçü yaşamı bizler var edeceğiz. 21’inci yüzyılı kadın yüzyılı yapacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Birlikte Değiştireceğiz, Şimdi Kadın Zamanı” şiarıyla bu yıl yapacağı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startını Alsancak’ta önünde verdi.

Yöresel kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, Kürtçe şarkı ve zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Uzun süre büyük bir coşkuyla halay çeken kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Bijî tekoşîna jinan", "Deniz Poyraz isyanımızdır" sloganları attı.

Açıklamaya HDP Kadın Meclisi Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz'ın yanı sıra çok sayıda kadın örgütü katıldı.

DENİZ POYRAZ’A ATFEDİLDİ

Açıklamada, Kürtçe Türkçe yazılı "Yaşasın 8 Mart, Birlikte değiştireceğiz. Şimdi kadın zamanı" pankart açılırken, "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Yaşasın kadın dayanışması", "Dem dema azadiya jina ye", "Kadın tutsaklara özgürlük", "Ji qirkirina jinê re na" "Gülistan Doku nerede?", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" dövizleri taşındı. HDP, bu yılki 8 Mart'ı Deniz Poyraz'a atfetti. Açıklama öncesi çok sayıda polis kadınların etrafına barikat kurdu.

KADINLARA BARİKAT

İlk olarak konuşan HDP’li Serpil Kemalbay, kadınların önüne kurulan polis barikatına tepki göstererek, geri çekilmeleri ve görüntü almamaları konusunda uyarıda bulundu. Kadın kenti olan İzmir'de 8 Mart'ın startını verdiklerini söyleyen Kemalbay, katledilen kadınları korumayan kolluk kuvvetlerinin buna karşı çıkan kadınların karşısına dikildiğini söyledi. Kemalbay, baskı ve barikatlara karşı kadın mücadelesinin asla durmayacağını söyledi. 

DENİZ POYRAZ'IN SESİ

Ardından konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da Deniz Poyraz'ın katledildiği kentte startı vermelerinin önemine değinerek, "Deniz vahşi ve IŞİDvari bir şekilde parti binamızda katledildi. Kolluk kuvveti yoktu. Ancak kadınlar alanlara çıkınca kolluk önlerine barikat kuruyor. Denizi katleden katili de sarıp sarmaladılar. Kolları arasında partiden çıkardılar. Bugün Deniz'in sesi olan kadınların önüne barikat kuranlar, katilin arkasında olanlardır" dedi.

TARİHİ KAZANIM

Kadınların hiçbir zaman faşizme karşı geri adım atmadığını söyleyen Acar, bundan sonra da atmayacağını söyleyerek, kadınların direnişi ve mücadelesiyle faşizmi püskürteceklerini kaydetti. Başaran, nefret politikaları sonucu ülkenin uçuruma götürdüğünü belirterek, "Her gün kadına şiddet artıyor. Şiddeti önlemeyen devlet, yargı, medya şiddeti teşvik ediyor. Kadınların erkek ve devlete biat etmelerini istiyorlar. Bu politika sonucu şiddet ve katliamlar artıyor. Kadına yönelik şiddet kırım boyutuna gelirken, kadınların büyük mücadelesi sonucu kazandıkları İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı. İstanbul Sözleşmesi tarihi bir kazanımdır. Vazgeçmiyoruz. Biz değiştirince sözleşmeyi yeniden uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizin getirdiği yoksulluğa da dikkat çeken Başaran, "Kadınlar büyük bir emek sömürü varken, AKP bu kez nafaka hakkına göz dikti. Erkekler talep etti, AKP nafaka hakkını kadınların ellinden alınmak isteniliyor. Kadınlar haklarından vazgeçmez" diye konuştu.

CEZAEVLERİ

Başaran, tecrit politikalarının cezaevlerinde derinleştirildiğini belirterek, "Kadınlar baskı işkence ve zulümle baş başa bırakılıyor. Bu da yetmezmiş gibi hasta olan tutuklular tahliye edilmeyerek, cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor. Aysel Tuğluk kadın mücadelesinin yüz aklarındandır. Kürt sorunun barışçıl çözümü için mücadele etmiş biridir. Demokratik siyasetin öncülüğünü yapmış. Bütün dünyada örnek gösterilen eşbaşkanlık sisteminin ilk uygulayıcıdır. Hafızasını yitirmesine rağmen cezaevinde rehin tutuluyor. Düşman hukuku gün be gün arkadaşlarımızın yaşam hakkını elinden alıyor. Cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda" diye belirtti.

KADIN YÜZYILI

Başaran son olarak, devletin yarattığı erkek egemen rejimi kadınların değiştireceğini ifade ederek, "Kadın özgürlükçü yaşamı bizler var edeceğiz. Mevcut sistemi değiştirip yerine kadın özgürlükçü demokrasi inşa edeceğiz. Her yerde mücadele etmeye devam edeceğiz. 21’inci yüzyılı kadın yüzyılı yapacağız" diye konuştu.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.