HDP Kadın Konferansının birinci günü sona erdi

HDP 3’üncü Kadın Konferansı’nın birinci günü sona erdi. Yarınki oturumlarda kadın kazanımlarına yönelik saldırılara dair çözüm önerileri ile yeni yol haritası belirlenecek.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız” şiarıyla bugün başlayıp, iki gün sürecek 3’üncü Kadın Konferansı’nın bugünkü oturumları sona erdi. Türkiye genelinden 400 kadının katılımı ile gerçekleşen konferansın açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden oturumlarında Türkiye ve Ortadoğu’daki siyasal gelişmeler ile kadın mücadelesi ele alındı.

Yine kadına şiddetin arttığı ve kadın kazanımlara dönük saldırıların yoğunlaştığı bir dönemin geride bırakıldığı üzerinde durulan tartışmalarda kadınların enternasyonalist bir mücadele örmesi ihtiyacı olduğu önerisi öne çıktı.

Yerli ve yabancı birçok kadın örgütünün mesaj gönderdiği konferansta, gelen bu mesajlar katılımcılarla paylaşıldı. İngiliz Ulaştırma Ücretli Personel Birliği (TSSA) Kadın Komisyonu'ndan da mesaj geldi. Gönderilen mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Tüm dayanışma duygularımızla sevgilerimizi yolluyoruz. Kadın hakları mücadelenizde, tüm bu adaletsizliğe karşı sizinle omuz omuzayız. Bu yıl boyunca parti ofislerinizin saldırılara uğradığını, insanlarınızın tutuklandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cinsiyet eşitliğinden 'fıtrata aykırı' diye bahsettiğini takip ettik, izledik. Sizin sesinizi kısmaya çalıştıklarında, biz sizin sesiniz olacağız. Bu yıl ve sonraki yıllarda da size desteğimizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimize söz veriyoruz.”

ÖRGÜTLENME SORUNLARI

Konferans verilen öğlen arasının ardından HDP Kadın Meclisleri tarafından yerellerde yapılan konferansların sonuçları ile faaliyet raporunun okunmasıyla başladı. Akabinde örgütlenmede yaşanan sorunlar masaya yatırılıp, daha güçlü örgütlenme için yapılması gerekenler ile izlenebilecek yol ve yöntemlere dair tartışmalar yürütüldü.

Bu tartışmalar ile ilk gün programı sona eren 3’üncü Kadın Konferansın yarınki bölümü yarın yine basına kapalı olacak. Yapılacak oturumlarda kadın kazanımlarına yönelik saldırılara dair çözüm önerileri konuşulacak. Bu öneriler doğrultusunda ise yeni yol haritası belirlenip, hazırlanacak sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak.