HDP Kadın Meclisi Dersim’de: Kadınlar pazar alanları istiyor

HDP Kadın Meclisi, "Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmaları kapsamında Dersim’deydi. HDP, "Kadınlar pazar alanları istiyor" dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekili Hüda Kaya, Kadın Koordinasyonu Üyeleri Semiha Şahin, Feray Mertoğlu, Kadın Meclisi Üyeleri Gülcihan Şimşek ve Hasret Alp, Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ile Dersim İl Kadın Meclisi üyeleri ile Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon Üyesi Nupelda Çelik’ten oluşan heyet, “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci etabı olan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarında bugün Dersim’deydi.
Heyet, ilk olarak Dersim’in Hozat ilçesinde kooperatifçilik yapan kadınları ziyaret etti. Kendi kurdukları atölyede çilek, elma, vişne, kiraz, yabani erik ve kuşburnundan reçel ve marmelat yaparak yaşamlarını idame ettiren kadınlar, daha fazla satış yapmak ve istihdam için yetkililerden pazar alanlarının kurulmasını istediklerini belirtti. Kadınlar, ayrıca kooperatifi kurduklarından beri erkeklere muhtaç olmadıklarını, ekonomik bağımsızlıklarının kendilerine çok şey kazandırdığını söyledi.

'ERKEKLERE MUHTAÇ DEĞİLİZ'

Pazar alanı isteyen bir kadın şunları söyledi: “Üretimimizi burada yapıyoruz. Meyveleri yaz aylarında toplayıp reçel ve marmelat yapıyoruz. Burada iş alanları olmadığı için kendi üretimimizi kendimiz yapıyoruz. Satışımızı internet üzerinden yapıyoruz. Pazar alanlarımız kısıtlı olduğu için ürünlerimiz elimizde kalabiliyor. Biz de daha fazla satış yapmak için pazar alanları istiyoruz.”
Kredi çekerek kooperatifi kuran kadınlar, sabah 8:00’de iş başı yaptıklarını ve akşam 17:00’de bitirdiklerini söyledi. Günlük 80 lira kazandıklarını belirten kadınlar, kendi paralarını kazandıkları için erkeklere muhtaç olmadıklarını dile getirdi.

 'PAHALILIĞIN ALTINDAN KALKAMIYORUZ'

Kadın heyeti, daha sonra Ovacık ilçesinde tekstil işçisi kadınları atölyede ziyaret etti. Kadınlar, heyete ziyaretleri için teşekkürlerini sunarken ekonomik krizin yansımalarından bahsetti. Hayat pahalılığından yakınan bir kadın şunları söyledi: “Çok fazla pahalılık var. Bir ay önceki kumaş, bir ay sonra çok pahalı olabiliyor. Bu da çok fazla yük oluyor bize ve altından kalkamıyoruz.” Kadın heyeti, ziyaret ettiği kadınların sesini başta Meclis olmak üzere bulundukları her yerde duyuracaklarını söyledi.