HDP Kadın Meclisi “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarında Aydın’daydı

HDP Kadın Meclisi, “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmaları kapsamında Aydın’da Çilek tarlasında çalışan ve hasır şapka yapan kadınlarla bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Kadın Koordinasyonu Üyeleri Berna Çelik, Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, HDP Aydın İl ve İlçe Kadın Meclisi üyeleri, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren’den oluşan heyet, “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci etabı olan ve Ege’de başlatılan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarının üçüncü ve son gününde ziyaretlerine Aydın’da devam etti. 

Heyet, Aydın’da çilek tarlasında çalışan kadınları ve kamıştan hasır sepet ürünleri yapan kadınları ziyaret etti. Kadınlar, heyete özellikle salgın sürecinde derinleşen yoksulluk koşullarını anlattı. 

ÇİLEK TARLASINDAKİ KADINLAR: YEMEĞİMİZİ VE SUYUMUZU BİLE EVDEN GETİRİYORUZ

Buluşmaların üçüncü gününde Aydın’da ziyaretler gerçekleştiren heyet, ilk olarak çilek tarlasındaki kadınlarla görüştü. Aydın’ın Köşk ilçesinde ziyaret edilen kadınlar, “Günlük 70 lira yevmiye alıyoruz. Gidebileceğimiz bir tuvalet bile yok. Yemeğimizi ve suyumuzu bile evden getiriyoruz. Bizi buraya taşıyan servisin parası da günlük paramızdan kesiliyor” dedi. 

Tarlada çalışan bir kadın, Van’ın Saray ilçesinde belediyede çalışan eşinin 2014 kayyım döneminde işinden atılması üzerine Aydın’a taşındıklarını söyledi. Eşinin Bodrum’da çalıştığını söyleyen kadın, küçük çocuklarını bırakacak kimsesinin olmadığını, bu yüzden onları evde bırakarak tarlaya geldiğini dile getirdi.

Kadınlar güvenceli ve insani koşullarda çalışmak istediklerini belirtti.

Heyet, çilek tarlasında çalışan kadınların sorunlarına dair kendileriyle dayanışma içinde olacaklarını ve koşulların iyileşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 

HASIR ŞEMSİYE YAPAN KADINLARLA BULUŞMA

Heyet, daha sonra hasır şemsiye yapan kadınlarla buluştu.

Aydın’ın Söke ilçesinde gerçekleşen buluşmada kadınlar kalacak yerlerinin dahi olmadığını, çalıştıkları atölyelere yakın çadırlarda kaldıklarını söyledi. Yaptıkları iş için kullandıkları malzemeden çok fazla atık çıktığını söyleyen kadınlar, belediyenin çöplerini almadığını ve atıkları kendilerinin imha ettiklerini söyledi. Kadınlar, “Buraya oy zamanı sürekli gelenler oluyor, ancak hiçbiri seçim sürecindeki vaatlerini yerine getirmiyor” dedi. 

Kadınlar ayrıca yaptıkları işin vücutlarında birçok probleme yol açtığını dile getirdi. Omuz ve sırt ağrıları yaşadıklarını, ellerinin sık sık kesildiğini söyleyen kadınlar, ayrıca hasır şemsiye yapmak için kullanılması gereken malzemelerin, ürünleri sattıkları fiyattan daha fazlasına mal olduğunu ifade etti. Kadınlar kalacak yer ve temiz çalışma alanı talebinde bulundu. Heyet, kadınlara seslerini Meclis’e taşıyacaklarının sözünü verdi.

Ege’deki “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarını sonlandıran HDP Kadın Meclisi, önümüzdeki günlerde buluşmalarını başka bölgelerde de sürdürecek.