HDP’li kadınlardan İsveçli vekillerle online toplantı

HDP Kadın Diplomasi Komisyonu, İsveç Sol Parti ve Sosyal Demokrat Parti milletvekilleriyle online toplantı gerçekleştirdi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca, HDP Kadın Diplomasi Komisyonu Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile HDP Amed Milletvekili ve TJA aktivisti Semra Güzel toplantıyı organize etti.

Toplantı, İsveç Sol Parti Milletvekillerinden ve Meclis Başkanvekili Lotta Johnsson Fornarve, Dış İlişkiler Sorumlusu Håkan Svenneling, Avrupa ile İlişkiler Sorumlusu Ilona Waldau, Sol Parti Uluslararası Forum Üyesi Yekbun Alp, İletişim Sorumlusu Elin Gustafsson, Eğitim Sorumlusu Gudrun Brunegård, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Üyesi Ola Möller, Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Kadın Sözcüsü ve Avrupa Konseyi Üyesi Carina Olsson ile gerçekleşti.

Toplantıda, yaklaşan 8 Mart öncesi Türkiye’de artan kadına yönelik şiddet, Kürt ve HDP’li kadın siyasetçilerin hedef gösterilmesine dair tartışmalar yürütüldü.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, karakol ve cezaevlerinde yaşanan çıplak arama işkencesini, kadın hareketinin Türkiye ve Kürt kentlerinde maruz kaldığı baskıları anlattı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterildiğini de hatırlatan Başaran, “Bu ülkede İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın sözü kanun niteliğinde görülüyor ve yargı buna göre hareket ediyor” dedi.

HDP Amed Milletvekili ve TJA aktivisti Semra Güzel ise TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın tutuklanması ile son 6 yıllık süreçte Kürt kadın hareketinin maruz kaldığı baskılar ve kadın kazanımlarının hedef gösterilmesi üzerine konuşma yaptı.

İsveçli vekillerin dayanışma mesajı verdiği toplantıda, tüm dünyada özellikle koronavirüs salgını süreci ile daha da derinleşen sorunlara karşı kadınların ortak hareket etmesi gerektiği belirtildi.