HDP milletvekilleri İstanbul Sözleşmesi için yürüdü

HDP milletvekilleri, İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının yıl dönümünde Taksim İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenlendi, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" dedi.

AKP-MHP iktidarı tarafından çekilme kararı alınan İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10.uncu yıl dönümü dolayısıyla Taksim’de bir araya gelen HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz, Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy, yürüyüş düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır. 2021 yılının ilk 4 ayında 106 kadın katledildi” yazılı pankartı taşıyan kadın vekiller, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin jiyan azadî”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inanına isyan inadına özgürlük” sloganlarını attı.

SÖZLEŞMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yürüyüşün Galatasaray Meydanı’nda sonlandıran milletvekilleri burada açıklama yaptı. İlk söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, kadınların yürüttüğü özgürlük mücadelesi sonucunda kazanılmış bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin 10 yaşında olduğunu hatırlattı. 

Gülüm, sözleşmenin önemini şöyle anlattı:
“İstanbul Sözleşmesi aynı zamanda erkek egemenliğini ortadan kaldırmanın araçlarını yaratın diyen bir sözleşmedir. Bugün algı operasyonlarıyla başka bir şey gibi anlatılmaya çalışılan İstanbul Sözleşmesi aslında erkek şiddetine ve erkek devletine karşı kadınları koruyan bir mekanizmadır. Şiddet daha gerçekleşemeden, şiddetin neden olduğu mekanizmaları ortadan kaldırılmasını isteyen bir sözleşmedir. Kadın-erkek eşitsizliğini gidermeyi öneren bir sözleşmedir. Etkin uygulanması gereken diyen bir sözleşmedir.”

'KADINLARA SAVAŞ AÇILDI!'

İktidar, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin uygulamak bir yana sözleşmeyi kaldırarak kadınlara savaş açtığını vurgulayan Gülüm, her gün kadınların katledildiği, taciz ve tecavüze uğradığı bir ortamda, bu saldırıya karşı hayatlarından da, özgürlük mücadelesinden de vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Gülüm, kadınları korumak yerine, onları makbul kadınlar haline getirmeye çalışan, şiddete boyun eğmeye zorlayan ve buna karşı kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınları hapseden bir iktidar ile karşı karşıya olduklarını kaydetti. Erkek devlet şiddetinin özellikle Kürt kadınları daha yoğun bir biçimde uygulandığına işaret eden Gülüm, “ İstanbul Sözleşmesi bizimdir; asla vazgeçmeyeceğiz, sözleşmeye sahip çıkacağız ve etkin uygulanması için mücadele edeceğiz. Makbul kadınlarınız olmayacağız ” dedi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da, bugün aslında milyonlarca kadının sokakta olmak istediğini ancak salgını fırsata çeviren iktidarın koyduğu yasak nedeniyle gelemediklerini ifade etti. İsrail’e karşı yapılan protestolarla ilgili herhangi bir yaptırım uygulamayan iktidarın, kadınların sokağa çıkmasını engellediğini hatırlatan Kemalbay, “Kadınlardan korkuyorlar” vurgusunda bulundu. Bu fırsatçılığa izin vermeyeceklerini kaydeden Kemalbay, kadınları sesi olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.