Helmetler'in izinden

YJA Star Gerillası Vejin Helmet, "KDP ve YNK’ye baktığımda sadece kendi çıkarları için savaştıklarını görüyordum. PKK’nin bir halk partisi olduğunu gördüm" dedi.

YJA Star Gerillası Vejin Helmet, "KDP ve YNK’ye baktığımda sadece kendi çıkarları için savaştıklarını görüyordum. PKK’nin bir halk partisi olduğunu gördüm" dedi.

Kürt halkı Güney Kürdistan topraklarında her zaman büyük bir direniş gösterdi. Her dönem halk içinde öncü düzeyde kişilikler direniş mücadelesinin öncülüğünü yaptı. Bu öncülerden büyük rol sahibi olanlardan biri de PKK’nin öncü kadrosu Helmet (Diyar Xerib). Özellikle Güney Kürdistan halkı üzerinde büyük bir etkisi olan yiğit öncü Helmet Diyar Xerib’in bir komplo sonucu şehadete ulaşmasından sonra bu tüm Kürdistan, Avrupa ve özelde Güney Kürdistanlı gençler üzerinde büyük bir etki yarattı. Kürt halkı için kutsal olan bu şehadetten sonra özellikle Güneyli gençler intikam hırsıyla yönlerini dağlara çevirdi.

'KDP KERKÜK'Ü SATTI!'

Kerkük'te dünyaya gelen YJA Star gerillası Vejin Helmet, "Gerilla saflarında öncümüz heval Helmet’in takipçisiyiz’’ dedi. Vejin Helmet, şunları anlattı:

"Kerkük gibi bir şehirde büyümenin zorlukları çoktu. Kadın üzerinde sistemli bir şekilde bastırma, zor kullanma vardı. Sisteme karşı ilk tepkim o zaman gelişti. Bu nedenle devrimcilik daha fazla ilgimi çekiyordu. Devrimci olmak benim çocukluk hayalimdi. 2003 yılında Azadiya Başur adıyla Kerkük, BAAS rejiminin hakimiyetinden çıkarıldı. O zaman içimden savaş bitiyor, artık devrimci olamayacağım, diye bir korku yaşadım. BAAS rejimi de halkın toplumsal sorunlarına çözüm bulamadı. KDP ve YNK’nin baskıları vardı. 2017’de KDP hükümetinin Kerkük’ü satması halkta büyük bir tepki yarattı. Ben Kerkük’ün düşmana satılmasını hiçbir zaman hazmedemedim.’’

PKK İLE TANIŞMA

Vejin Helmet, PKK hareketini nasıl tanıdığını da şöyle anlattı:

"PKK’yi 2008 yılında tanıdım. Benim her zaman arayışlarım gerçek anlamda halkın özgürlüğü için mücadele eden bir partiyle tanışmaktı. Gerçekten PKK’nin bir halk partisi olduğunu, halk için savaşıp kendini bir bütünen halka adadığını görünce, PKK hareketine sempati duydum. KDP ve YNK’ye baktığımda sadece kendi çıkarları için savaştıklarını görüyordum. Rojhilatê Kurdistan’daki Demokrat ve Komala’nın da sadece bir parçadaki halk için savaşmalarını doğru bulmadım. Önderlik çözümlemelerini izledikten sonra PKK hareketini tanıdım. Önderlik ve PKK’den bu şekilde çok fazla etkilendim. Önderliği televizyonda gördüğümde sadece ben değil tüm ailem çok etkileniyordu. PKK hareketini tanıyınca 2017 yılında katılım kararı aldım. Annem katılım düşünceme büyük bir destek sundu, annemin yaklaşımları da dağı tercih etmem yönünde etkili oldu. Benim için dağlar tüm umut ve hayallerime Önderlik felsefesi doğrultusunda ulaşacağım meskendi. Mücadele yoldaşlarımla bir hedef uğruna birlikte tek ses, tek yürek olarak mücadele ediyoruz. Ve sonuna kadar Önderliğin izinden yürüyeceğiz.

DAĞ VE KADIN

Özgürlük dağlarında 4 yıldır halkı için mücadele veren gerilla Vejin Helmet, dağlardaki kadınların mücadelesini şu şekilde paylaştı:

"Dağ ve kadın birbirine müthiş yakışmakta, birbirinin parçası gibi birbirinden ayırmanın mümkünatı yok. İlk zamanlarda dağlarda fiziki anlamda zorlanıyordum ancak zamanla dağlara alıştım. Anladım ki, dağları asıl güzelleştiren, dağların zorlu olmasıdır. Dağ ve kadının birbirine bağlılığı o kadar güçlü ve kuvvetli ki, bir anne ve bir çocuğun bağlılığına benzetiyorum. Önderlik diyor ki, 'Herkes dağları bıraksa da kadınlar dağları bırakmamalı.' Kürdistan dağları güzellikleriyle tanınmaktadır. İnsan dağlara gelince gerçekten özgürleşiyor."

Gerilla Vejin Helmet, konuşmasını halka ve gençlere şu çağrıda bulunarak sonlandırdı:

"Önderliğin, Kürdistan’ın özgürlüğü için özellikle tüm Kürdistanlı kadınlara çağrı yapıyorum. Özgürlüğün yolu Önder Apo'nun ideolojisidir. Yönünüzü dağlara çevirin, el ele vererek sadece bir halk için değil, tüm halklar için savaşalım."