Hindistan’da binlerce kişi Yüksek Mahkeme Başkanı’nın istifasını istedi

Hindistan’da Yüksek Mahkeme Başkanı bir duruşma sırasında tecavüzcüye, mağdur ile evlenmesini önerince binlerce kişi istifasını istedi.

Yargıç Sharad Arvind Bobde Pazartesi günü, bir kız çocuğuna tecavüzle suçlanan bir hükümet teknisyeninin kefaletle serbest bırakılma talebini inceledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bobde, sanığa “Eğer onunla evlenmek isterseniz, size yardım edebiliriz. Aksi halde, işinizi kaybeder ve hapse gidersiniz” dedi.

Bu öneri anında yoğun tepkilere yol açtı.  Kadın hakları savunucuları yargıcın istifası talebiyle açık bir mektup yazdı, 5 bini aşkın kişi imzaladı.

‘BİR TECAVÜZ HAYATINA MAHKUM ETME GİRİŞİMİ’

Kadın hakları savunucusu Vani Subramanian, “Siz, Hindistan’ın başyargıcı, bu tecavüzcünün hayatta kalan mağdurla evlenmesini önererek, onu hayatına son verme teşebbüsünde bulunmaya zorlayan cellada teslim ederek, bir tecavüz hayatına mahkum etmeye çalıştınız” diye tepki gösterdi.

Hindistan’ın cinsel şiddet alanındaki korkunç karnesi, özellikle toplu tecavüzlerle uluslararası alanda da dikkatle izleniyor. 2012’de Yeni Delhi’de bir öğrenci toplu tecavüze uğramış ve hayatını kaybetmişti. Bu saldırının ardından Hindistan’daki cinsel saldırılar daha görünür hale gelmiş ve tepkiler uluslararası boyut kazanmıştı.

POLİS VE MAHKEMELER CİNSEL ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR

Cinsel şiddet mağdurları düzenli bir şekilde polis ve mahkemelerin cinsiyetçi muamelesine maruz kaldı. Mahkemeler, sözde “uzlaşma” adı altında saldırganları, mağdurları ile evlenmeye teşvik edebiliyorlar.

Açık mektupta aynı gün gerçekleşen başka bir tecavüz duruşmasına da dikkat çekildi. Evlilik içi tecavüz duruşmasında Yüksek Mahkeme Bobde, “evlilikte bu tanımlamanın kabul edilir olup olmadığını” sorgulayarak, “Koca acımasız bir adam olabilir, ancak yasal olarak evli bir erkekle kadın arasındaki cinsel ilişki eylemini tecavüz olarak nitelendirebilir misiniz?” diye sordu.

Mektupta, “Bu yorum, kocanın her türlü cinsel, fiziksel ve zihinsel şiddetine izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda Hintli kadınların evlilikleri boyunca yıllardır maruz kaldıkları işkenceyi herhangi bir yasal başvuru olmaksızın normalleştiriyor” tepkisi yer aldı. Hindistan’da evlilik içi tecavüz bir suç olarak tanınmıyor.