Hollanda’da kamusal alanda burka yasağı başladı

Hollanda’da bu Perşembe gününden itibaren okullar, hastaneler, kamusal binalar ve toplu taşıma araçlarında burka yasağı başladı.

Burka veya nikap gibi yüzü tamamen kapatan İslami örtülere ilişkin yasa, uygulamaya konuldu. Bundan böyle burka, okullarda, hastanelerde, kamu binalarında ve toplu ulaşım araçlarında yasak olacak.


Tahminlere göre yaklaşık 17 milyon nüfuslu Hollanda’da 200 ila 400 arasında kadın burka veya nikap taşıyor.

Sözkonusu yasa, 15 yıllık bir tartışma ardından Haziran 2018’de onaylanmıştı. İslam karşıtı milletvekili Geert Wilders, 2005 yılında yüzü tamamen örten İslami örtünün yasaklanmasını önermişti.

İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada yasaya uymayanların 150 euro para cezasına çarptırılacağını belirtti. Bakanlık, kamu güvenliği ve kamusal hizmetlerin iyi işleyişi için herkesi birbirini tanıyabilmesi ve birbirine bakabilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakanlık, “Yüzü tanınmaz kılan, kask, maske veya burka gibi kıyafetler giymek yasak” dedi.

Sokakta burka giyilmesi önünde bir yasak yok. Diğer bir çok Avrupa ülkesinde de benzer yasaklar var. Fransa’da 2010’dan bu yana burka veya nikabın kamusal alanda kullanımı yasak. Belçika, Danimarka, Avusturya’da da bu yönlü yasaklar çıkarıldı.