Japonya’da kadın-erkek eşitliği: Yine ucu açık hedefler

Kadın-erkek eşitliğinde dünyanın en kötü ülkelerinden olan Japonya’da kadınların daha fazla yöneticilik pozisyonlarında yer almasını öngören proje ertelendi.

2019’daki Dünya Ekonomik Forumu esnasında yayınlanan bir raporda, Japonya kadın-erkek eşitliğinde 153 ülke arasında 131’inci sırada geliyordu. Bu rapordaki sıralamada kadınların şirketler, siyaset ve kamu kuruluşlarındaki konumları değerlendirilmişti.

Japon hükümetinin verilerine göre ise, kadınların tüm bu alanlardaki payı sadece yüzde 14,8. Üstelik geleneksel olarak ataerkil bilinen bu toplumda hükümetlerin 2003 yılından bu yana ortaya koydukları yüzde 30’luk kadın kotası hedefinin tutturulması halen çok uzak bir ihtimal.

Başbakan Yoşihide Suga’nın kabul ettiği yüzde 30’luk hedefin yeniden ertelenmesi de dikkat çekiyor. Hükümetin hazırladığı yeni 5 yıllık plana göre bu hedefe ‘önümüzdeki 10 yıl içinde ulaşılması’ amaçlanıyor.

Hükümetlerin adım atmakta ağır davrandığı kadın-erkek eşitliğinin yaşamın önemli alanlarında hayata geçirilmesi projesi şimdiden daha da belirsiz bir geleceğe itilmiş oldu. Oysa yapılan araştırmalar, Japon toplumunun giderek daha fazla kadın-erkek eşitliğinden ve bunun şirketler, siyaset ve kamu kuruluşlarına yansımasından yana olduğunu gösteriyor.

Ekonomik olarak liberal çizgide yer alan ancak toplumsal meselelerde muhafazakâr tutumuyla öne çıkan Liberal Demokrat Parti hükümetlerinin adım atmamasında partinin milletvekillerinin tutumu da etkili oluyor.